Vijesti Društvo Велики петак у Парохији сочаничкој – ФОТО

Велики петак у Парохији сочаничкој – ФОТО

0

slavoljub trivić

veliki petak

На Велики Петак служене су вечерње службе са изношењем Плаштанице, у храмовима Вазнесења Господњег у Великој Сочаници, Пресвете Тројице у Мишинцима и светог великомученика Прокопија у Малој Сочаници. Вечерње службе служио је протојереј- ставрофор Славољуб Тривић парох сочанички.

“Страшна драма Великог Петка, која се одиграла прије готово двије хиљаде година, понавља се и данас у свим храмовима. Када дође вријеме упокојењу нека драге нам особе, сви се сакупимо да пружимо утјеху родбини и опростимо се од покојника. Нешто најгоре за човјека је да буде сам. Тако и Господ Христос није био сам на Голготи, када  је издисао у мукама. Биле су ту жене које су га пратиле и пружале ријечи утјехе: Његова мајка Пресвета Богородица, Марија Клеопова и Марија Магдалина, као и ученик Јован кога је Христос посебно волео, а било је и стражара.  Тражио је мало воде да утоли жеђ, а добио је оцат. Кад се човјек упокоји, увијек од њега остаје неко наслијеђе. Како је Христос могао нешто оставити, кад је био пуки сиромах? Имао је мало хаљина, које су Му скинули и бацили коцку коме ће припасти. Имао је и оно што ни апостоли, а ни ми не би примили – трнов вијенац на глави и ексере у рукама и ногама… Али, оставио нам је Свето Јеванђеље! Да нас чини бољим и води у Царство небеско. То је наслијеђе које је остало од Христа свима нама… Велики Петак, и не само Велики Петак је дан испита савjести наше, да ли смо на Христовом путу…“, поручио је прота Славољуб и позвао бројне вјернике да их помаже уљем сa гроба Господњег и да цјеливају Плаштаницу, те да кући пођу у миру, оснажени да све и свима опросте чекајући славни Дан Васкрсења!

протојереј- ставрофор Славољуб И. Тривић/Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here