Vijesti Društvo Обнављање Старе цркве: Завршена изградња темеља, ускоро освећење – ФОТО

Обнављање Старе цркве: Завршена изградња темеља, ускоро освећење – ФОТО

0

Мање од мјесец дана након почетка обнављања Старе цркве у Српској вароши, јуче су завршени радови на изливању новог темеља богомоље која ће бити посвећена Благовестима. Упркос промијењивим временским условима у протеклом периоду, извођење у првој фази планираних радова иде одговарајућом динамиком.

Најважније је да су радови на изливању темеља завршени, а план је да до његовог скорог освећена буде реконструисан и звоник, до фасадних радова, открива свештеник Илија Јовић.

– Остаје нам припрема за заштиту старих темеља цркве, односно уклањање цигли и постављање заштитног слоја гео-текстила, те конзервација по инструкцијама Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске. У дијелу у којем се налазио стари олтар, у висини крста, са лијеве и десне стране, планирамо постављање провидних панела кроз које ће се моћи видјети дио темеља некадашње цркве, каже свештеник Јовић, додајући да ће и остатак бити сачуван и приказан на фотографијама.

У првој фази, до краја године, направиће се и мртвачница и палионица свијећа, а једна од идеја, која тек треба добити сагласност Грађевинског одбора, је и да се поред комплекса Старе цркве уреди зелена површина.

Сви који желе помоћи обнављање Старе цркве могу то учинити уплатом на рачун број 562-005-814-54-11-029  отворен у НЛБ Развојној банци или на девизни рачун:
IBAN: BA395620058145411320
SPCO DERVENTA – PODRAČUN STARA CRKVA SRPSKA VAROŠ
Trg pravoslavlja bb
74 400 DERVENTA

SWIFT BIC: RAZBBA22
NLB Banka a.d.
Milana Tepića br. 4, 78000 Banja Luka
Bosnia and Herzegovina

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here