Vijesti Društvo Основана Црквена општина “Ново насеље – Дервента”

Основана Црквена општина “Ново насеље – Дервента”

0

CO novo naselje2

Одлуком његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома основана је Црквена општина „Ново насеље-Дервента“.

На основу „Закона о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у Босни и Херцеговини“, црквена општина има статус правног лица, а према Уставу Српске православне цркве црквену општину сачињава једна или више парохија. Такође, Устав СПЦ прописује и оснивање Црквеноопштинског управног одбора који дјелује на подручју једне Црквене општине.

С тим у вези, у недјељу (15. јануара) у сали Парохијског дома одржан је састанак на којем су, након упознавања присутних о свим битним питањима везаним за будући рад одбора, изабрани предсједник и потпредсједник. Већином гласова, за предсједника одбора изабран је Синиша Тошић, док је за потпредсједника изабран Горан Винчић.

– У претходном периоду дервентске парохије су имале заједничку црквену општину. Оснивање нове црквене општине има за циљ организацију засебне јединице признате од надлежног епископа, као и  Министаства правде БиХ, која има своју самосталну управу. Од  01. јануара 2017. нова црквена општина води и засебне матичне књиге рођених, вјенчаних и упокојених у које ће бити уписивани парохијани треће парохије дервентске. Сједиште нове црквене општине ће бити у канцеларији парохијског дома треће Парохије дервентске у Улици 16. крајишке бригаде бб. Сви уписаници од 2017. године у црквене матице ове парохије добијаће изводе у поменутој канцеларији, каже предсједник одбора Синиша Тошић, иначе дипломирани правник.

Чланови Црквеноопштинског управног одбора
Чланови Црквеноопштинског управног одбора су протонамјесник Синиша Максимовић, Горан Винчић, Драган Винчић, Зоран Пашалић, Давид Бркљач, Владо Јовановић, Бранислав Михић, Здравко Обрадовић, Мики Рикановић, Радивоје Мартић, Миленко Бојић, Дарко Пијетловић, Славко Станковић, Стојан Николић, Славко Николић, Бранко Николић, Богдан Живанић, Радован Марковић, Сретко Јевтић, Гојко Тепић, Ново Пјерановић, Драган Милаковић, Велимир Ђурђевић, Јасминко Ђурђевић и Синиша Тошић. Служба чланова Црквеноопштинског управног одбора је почасна и врши се без накнаде, док мандат одборника траје 6 година.

Функције Црквеноопштинског одбора
Основне функције одбора су да чува и штити углед и интересе цркве и Црквене општине, помаже црквену власт у религиозном и културном подизању и васпитању припадника православне цркве, а нарочито омладине, да управља црквеном имовином и стара се о њеном унапређењу, води бригу о уредном плаћању пореза и свих других дажбина које су законом одређене, чини приједлоге и молбе вишим црквеним властима о свим својим потребама и друго.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here