Vijesti Kultura i obrazovanje Прослава Савиндана и у Великој Сочаници – ФОТО

Прослава Савиндана и у Великој Сочаници – ФОТО

0

У сочаничком  храму светог Вазнесења Господњег, као и у ОШ „ Никола Тесла“ и ове године благости Господње, Свети Сава је прослављен на свечан и  достојанствен начин. Свету Литургију у храму светог Вазнесења Господњег служио је протојереј-ставрофор Славољуб Тривић.

Евхаристијском сабрању  је присуствовао велики број вјерника, понајвише деце и омладине.  У својој бесједи, Светосавској поруци ученицима О Ш, запосленима и вјерницима парохије сочаничке, прота Славољуб је, поред осталог, рекао:

“…Свети ликови Саве и оца му Симеона Мироточивог фрескописани су широм православног свијета у светим храмовима. То су свједочанства вјеровања да су живјели животом достојним Бога и да су свједочили Име Христово. Велики су светитељи јер су очистили своје душе да би се Дух Свети уселио у њих. Они невидљиво пребивају тамо гдје је и Свети Дух. Иако су уснули прије много вјекова ми можемо да их дозивамо и да им се обраћамо светим молитвама…“

Светој Литургији по веома хладном времену осим вјерника, дјеце присуствовали су и наставници као и помоћно особље  из ОШ у Великој Сочаници. После Свете Литургује  обављен је трократни опход око светог храма, освећено славско кољиво и  славски колач уз химну Светом Сави које је за ову годину, као и трпезу љубави, припремила Душанка Марјановић са својом породицом из Велике Сочанице. Потом су услиједили дјечији рецитали и подјела светосавских пакетића, као и триптиха дјеци која су рецитовала, а њих је даровао Милан Пуљановић из Велике Сочанице.

У  просторијама  ОШ „Никола Тесла“ у Вел. Сочаници ученици су заједно са својим наставницима  припремили  пригодан културно- умјетнички програм који су почели Химном Светом Сави. Велики број родитеља је присуствовао програму као и освећењу славског кољива и колача које је за ову годину, са својим родитељима, припремила  ученица петог  разреда Јелена Голић из Велике Сочанице.

 

                                         „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави…!“

Привремени парох парохије сочаничке
протојереј- ставрофор Славољуб И. Тривић

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here