Vijesti Društvo Ученици “19. априла” посјетили Острог – ФОТО

Ученици “19. априла” посјетили Острог – ФОТО

6

Благословом Епископа зворничко-тузланског господина Фотија, ученици ОШ “19. април “из Дервенте, кренули су на поклоничко путовање на манастир Острог. Путовање је организовао вјероучитељ отац Синиша Максимовић, парох Треће парохије дервентске, уз помоћ госпође Далиборке, наставнице српског језика и теолога Душка Орашанина.

Било је неопходно потрудити се, путујући цијелу ноћ, како би у суботу веома рано стигли у манастир Тврдош на Литургију. Прижељкивани сусрет с владиком Атанасијем није био могућ, али братија је припремила освјежење за ђаке, упознавање манастира и гостољубиво братство учинили су им боравак незаборавним. Остатак дана ђаци су провели упознајући Требиње. Незаобилазна дестинација била Грачаница, Дучићево почивалиште, где су имали прилику да слушају и упознају чланове хора Јединство, који је у граду боравио поводом одржавања Дучићевих дана, а дијелу програма присуствовали су и ђаци.

Ново гостопримље услиједило је већ крајем дана доласком под Острог, гдје су ђаци обрадовани бесплатним боравком у манастарском конаку и превозом унутар манастира. Након недељне Литургије ђаци су се дружили са православним свештеником из Бразила, а потом љубазношћу братства ручали у манастирској гостопримници.

Након поновне посјете Горњем манастиру, било је време за повратак кући. Прије напуштања Црне Горе, било је времена за посјету манастиру Пива, гдје није изостало сад већ традиционално гостопримство.

Дервента Кафе

6 KOMENTARI

  1. Sta ce ova djeca imati od ovoga.???
    Oni trebaju biti generacija 21. vijeka a vi ih vracate u 17-ti. Kakvi paroci, vladike i episkopi.
    Kakve crkve i manastiri. Kako mislite od ove djce napraviti konkurentne kadrove za utakmicu sa modernim svijetom koji nam bjezi brzinom svijetlosti.???
    Zasto prosvjetni radnici dozvole da ovi mantijasi varaju djecu svojim lazima.???
    zar nema niko da digne glas protiv ovoga???

  2. Nado, nema nade…
    Pomiri se sa sudbinom, stvara se generacija klimoglavaca u sve tri konfesije, i ako malo digneš glavu (da bi bio viši od radijatora) spržiti će te paklenska vatra od tumača u mantijama, sa ahmedijama i u svećenićkim odorama, i biti ćeš proglašen heretikom, a možda te (u nedostatku peleta na tržištu) i nalože u ‘Kreka-Veso’ pećicu.
    Zaiskali ste narode, evo vam ga…

  3. Pogledajte samo ovog cuvenog gradonacelnika.
    On svaki drugi dan lomi neke slavske kolace, sa popovima nesto slavi, stalno flasa u rukama i pecenje na stolu, i to je menadjer vijeka.
    On se hvali sa zaposlenoscu u Derventi.
    Takvu zaposlenost ima i Kambodja i Vijetnam i Banglades.
    Svi zaposleni sa platama od 400 KM. Stavraju se desetine hiljada gladnih penzionera. Njihove penzije ce biti na nivou 250 KM.
    Popovi im prodaju maglu.
    Politicari im prodaju maglu.
    Od magle ce sutra i da zive.
    A oni ih odgajaju tako da ce i te mrvice koje imaju u buducnosti davat crkvi.
    Bit ce gladni ali ce ove mantijase i lazove hraniti i kupovati im auta i graditi mramorne kuce i hramove.
    To ce raditi i ova djeca, jer im vec sada ispiru mozgove ovi episkopi, vjeroucitelji i parosi, koji ih vec od malih nogu pripremaju da im sluze.
    Bogu nisu potrebni ni hramovi ni mramor ni manastiri ni episkopi ni popovi.
    Oni su sami sebe izmislili da nebi niste radili i da bi dobro zivili.
    Bog je apsulutno zadovoljan ako je neko dobar i posten covjek, vrijedan i dobrocudan
    Popovi lazu i prepadaju ovu djecu, izmisljajuci hiljade svetaca, relikvija, hramova, mantija, zlatnih stapova i kruna.
    Isus bi od jada ponovo umro kad bi vidio ove popove i njihovu raskos.

  4. Свашта?Колико мржње и примитивлука осјетим овдје.
    Да ли ви схватате да ово није била обавеза него лични избор?!
    Надо одакле Вам право да осуђујете праве вјернике?Атеизам је Ваш избор и нико Вас због тога не осуђује.Могли би за промјену да прочитате мало о српској Светињи Острогу.На овим просторима не постоји већа.Овај манастир нити у једном тренутку никога није угрозио нити био полигон за учење зла него напротив препун је туриста из цијелога свијета.Толико мало знате а мислите да пуно знате.Више волите да Вам дан почиње са “друже Тито ми ти се кунемо”-Ваш избор али то је толико настрано и устајало да је просто за не повјеровати.Најбогатије и најразвијеније државе на свијету су Краљевине тј парламентарне монархије.Знате ли шта то значи?Е па рећи ћу Вам:Бог,краљ и отаџбина.Следећи пут када будете писали хвалоспјеве о Шведској,Норвешкој,Холандији,Данској,Британији и друге развијене земље НЕ ЗАБОРАВИТЕ ТО.

    • Nazalost nisi me razumio.
      Nemam ja nista protiv vjere.
      Ja duboko vjerujem u Boga, svemoguceg. Ali ne i crkvu.
      Bog je toliko veliki, toliko svemoguc, toliko mocam da mu nista od ovoga sto crkve rade nije potrebno.
      Hramovi, mramor, zlato, zvona, novac, slave, liturgije itd,itd trebaju samo crkvi i popovima.
      Naivnom narodu oni se predstavljaju kao predtavnici Boga na zemlji bez ijednog jedinog dokaza.
      Zasto bi Bog trebao posrednika izmedju mene i njega?
      Zasto ja trebam posrednika izmedju mene i Boga?
      Zasto ti ides u crkvu???-Da te vidi Bog ili da te vidi pop?
      Bogu je dovoljno tvoje vjerovanje i na livadi i pod vrbom i kod kuce.
      Pop te je ubjedio da moras ici u crkvu, jer kad dolazis onda ces i placati, davati crkvi odnosno njemu (mitropolitu, popu, vladici…crkvi), a on ce ti dati blagoslov.
      Njega blagoslov nista ne kosta , a ti moras platiti.
      Kakve to veze ima s Bogom-nikakve.
      Za tvoju informaciju-Isus je srusio hram u Jerusalimu u protjerao svestenike jer je propovijedao vjeru u Boga bez posrednika odnosno crkve.
      On je propovijedao odricanje na ovom svijetu.
      Tvoji popovi se voze u Audijima 8, i oni propovijedaju odricanje ali u njihovu korist.
      Razmisli Urose.

  5. Дјеца су посјетила културне и историјске споменике; слушала чувени хор „Јединство” из Бања Луке; присуствовала умјетничком програму поводом одржавања манифестације: „Вечери Дучићеве поезије”, упознала споменике под заштитом државе и учила се својој вјери. На све то, једна обескоријењена бараба, еврослинавски увлакач, очигледно човјек без коријена и идентитета, налази да пљује по томе. С којим правом и смјелошћу омаловажавате такву институцију као што је наша Света Црква и њено свештенство. Ако си тако „просвијетљен” зашто ниси прочитао да је једно од основних људских права-право на слободно исповједање вјере и то Женевском конвенцијом потрвеђено. Пирамиде ти нису мрачњатво, као ни све са друге стране плота (туђинско). а манастир Пива јесте. По језику ти се види да ниси од Рода овога, зато гледај у своју авлију.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here