Vijesti Privreda O poslovnom okruženju: Predstavnici ministarstva, lokalnih zajednica i Svjetske banke na sastanku...

O poslovnom okruženju: Predstavnici ministarstva, lokalnih zajednica i Svjetske banke na sastanku u Derventi

0

U Derventi je danas održan saradničke mreže Projekta postinvesticione podrške investitorima na kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju na čelu sa ministrom Zlatanom Klokićem, predstavnici 21 opštine i gradova, te Tarik Šahović, vođa projekta Grupacije Svjetske banke.

IMG_5225
Foto: Ivan Živković

Radi se o projektu koje je ministarstvo pokrenulo prije tri godine u saradnji sa Svjetskom bankom, a koji za cilj ima saradnju sa lokalnim zajednicama i investitorima na otklanjanju prepreka sa kojima se investitori susreću, odnosno da se privole na ponovno investiranje i na kraju da se pošalje dobar utisak o poslovnoj klimi u Republici Srpskoj.

– Projekat se provodi tri godine i za to vrijeme smo uključili 21 lokalnu zajednicu, te posjetili oko 56 privrednih subjekata. Problemi investitora su brojni, od infrastrukturnih do onih sa radnom snagom, a nastojimo ih rješavati sistemski, rekao je Klokić.

Domaćin sastanka bio je načelnik opštine Derventa.

– Radi se o važnom sastanku koji je u Derventu doveo predstavnike 21 opštine i dva ministarstva, a najvažniji cilj je privlačenje investitora. Mi smo pokazali na koji način se privlače ulagači, imamo 6.500 zaposlenih, a veliki dio tog broja radi u preduzećima austrijskih, njemačkih i drugih investitora. Iskoristili smo dobar geografski položaj, kao i tolerantnu klimu koju smo stvorili, istakao je Simić, dodajući da se između stranih ulagača postoji međusobna saradnja, zbog čega je važno da administracija kvalitetno uradi svoj dio posla.

Tarik Šahović je izrazio zadovoljstvo da se projekat širi i da je dobro što se zajednice sve bolje odnose prema investitorima, te da je Svjetska banka od 1996. godine naovamo u BiH uložila više od milijardu maraka.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here