Vijesti Društvo OŠ “Nikola Tesla”: Izet Đuzel poklonio bistu velikog naučnika

OŠ “Nikola Tesla”: Izet Đuzel poklonio bistu velikog naučnika

0

Od juče je Osnovna škola „Nikola Tesla“ bogatija za bistu velikana po kojem nosi ime.

12842512_10207602938945701_704753640_o

Naime, akademski slikar i vajar Izet Đuzel, na nagovor prijatelja, poklonio je bistu velikana Nikole Tesle koju je izradio u svom ateljeu. Za ovu osnovnu školu derventski umjetnik je i sam vezan, jer je i sam bio njen učenik.

Izet Đuzel je vajar i akademski slikar rođen je u Derventi 24. avgusta 1941. godine. Školu za primjenjenu umjetnost u Sarajevu pohađao je od 1958. do 1963., dok je Akademiju likovnih umjetnosti završio u Zagrebu 1971. godine. U Derventi, 1978. godine, osniva edukativnu likovnu galeriju.

U njegovim djelima preovlađuju tehnike akrila, akvarela, manje pastela i ulja na platnu, a čest motiv njegovih slika je rodna Derventa. Bio je saradnik majstorske radionice Augusta Augustinčića, te saosnivač grupe „Biafra“.

Danas živi i radi u Zagrebu.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here