Vijesti Društvo Lijepa priča nedjeljom: Dervenćanka dio pobjedničkog tima na takmičenju u preduzetništvu –...

Lijepa priča nedjeljom: Dervenćanka dio pobjedničkog tima na takmičenju u preduzetništvu – FOTO

0

Na četvrtom državnom takmičenju srednjoškolaca u poduzetništvu (Munja Business Challenge), koje je održano 12. i 13. aprila u Sarajevu, pobjedio je tim koji čine Dragana Lazarević iz Dervente, Amra Delibašić iz Kaknja, Omar Dervišević iz Tuzle, Aida Hrustić iz Sarajeva i Josipa Petra Pravdić iz Sarajeva.

dragana lazarevic

Na takmičenju koje je organizovao Inkubator društvenih inovacija “Munja” učestvovalo je 76 učenika srednjih škola iz 20 gradova. Mješoviti timovi učenika, uz pomoć mentora, osmišljavali su rješenje zadanog poslovnog problema, svog biznis proizvoda ili usluge i prezentovati ga stručnom žiriju i ostalim učesnicima.

– Zadatak nam je svima bio da kreiramo profitabilnu biznis uslugu ili proizvod koji će biti motivisan i insprisan multikulturom ove zemlje. Morali smo da smislimo nešto što je zanimljivo i na čemu bi se moglo zaraditi. Kao što se zna, u BiH žive tri konstitutivna naroda, pa smo smislili nešto što bi spojilo ta tri naroda, nešto što im je zajedničko. Odlučili smo da to budu kolačići, od kojih svaki predstavlja jednu od te tri kulture. Iako smo imali malo vremena potrudili smo se da napravimo jedan-dva proizvoda i odmah pokažemo žiriju na šta ciljamo. Takođe smo odlučili da to bude zanimljivije pa smo napravili Instagram profil i video reklamu, tražili smo i one kojima se kolačići svidjaju. Uglavnom, potrudili smo se da to prezentujemo što bolje možemo, kaže Dervenćanka Dragana Lazarević, dio pobjedničkog tima.

lazarevićeva

Mladi kroz ovakva takmičenja razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada.

– Imali smo samo tri minute da prezentujemo ideju i dvije minute za pitanja žirija. Od svih ekipa jedini smo dobili samo pohvale, bili smo drugačiji, ali smo ipak bili iznenađeni jer se zamisao svima dopala. U ekipi smo sasvim slučajno i imali spoj tri naroda, pa smo se uspjeli lako dogovoriti. Omar je bio direktor, Amna je bila zadužena za finansije, Aida za marketing, Josipa Petra za buduće planove i zašto baš taj prozvod, a ja za tehnologiju. Iako smo bili premoreni uspjeli smo ostati pozitivni, malo nasmijati žiri i eto pobijediti, opisuje Dragana.

Četiri pobjednička tima trebala bi predstavljati BiH na regionalnom takmičenju zapadnog Balkana u Zagrebu od 17. do 19. aprila 2016. godine.

Kako su se mladi preduzetnici predstavili pogledajte na Instagram profilu.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here