Vijesti Društvo Obilježen Dan oslobođenja Dervente od fašizma: Antifašizam se mora njegovati

Obilježen Dan oslobođenja Dervente od fašizma: Antifašizam se mora njegovati

0

Pred nešto više prisutnih nego što je to bilo proteklih godina, danas je obilježena je 71. godišnjica oslobođenja Dervente od fašizma, jednog od najzanačajnijih datuma u istoriji naše opštine.

dan oslobodjenja od fasizma

Pored predstavnika lokalnih organizacija koje su proistekle iz narodnooslobodilačkog rata, obilježavanje 19. aprila ove godine uveličali su i antifašisti iz Prnjavora, Banjaluke i Tešnja, a poseban gost bio je predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić.

– Želim da kažem da je NOB bila borba za oslobođenje svih naroda, kako na ovom području, tako i šire. Jedinice narodnog heroja Koče Popovića oslobodili su tog 19. aprila 1945. godine, između ostalih, i ovaj grad od fašističkih okupatora i njihovih sluga. Narodi su tokom oslobađanja svih ovih područja dali ogromne žrtve, stradalo je oko 400.000 boraca, a još veći broj je ranjenih. Nismo imali osnovnih sredstava, od odjeće do municije, ali ništa od toga nije moglo da poljulja moral naših boraca, rekao je Gajić, podsjećajući na najslavnije bitke tog perioda, poput one na Sutjesci i Neretvi, Kadinjači, kod Beograda i pri proboju Sremskog fronta.

Predsjednik derventskog SUBNOR-a Borislav Preradović zadovoljan je odazivom sugrađana na ovaj skup, što je posljedica dobre organizacije.

– Poznato je da je na današnji dan prije 71 godinu oslobođena Derventa od fašista i domaćih sluga i mi smo dužni da njegujemo tradicije tog oslobođenja. Znamo kakvo je zlo bio fašizam, mislili smo da ga se riješili za sva vremena, ali se i dalje pojavljuje, zbog čega mi moramo da vodimo brigu o tradiciji NOB-a. Sve je manje i manje učesnika tih događaja, ali mi imamo obavezu, da svega onog dobrog u bivšoj državi, gajimo tu tradiciju, uz podršku lokalne vlasti, republičkog SUBNOR-a i građana Dervente, rekao je Preradović,

Obilježavanju je prisustvovao i načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

– Danas obilježavamo 71 godinu oslobođenja Dervente i pobjede nad fašizmom, a ja sam zaljubljen u našu opštinu i sve tekovine koje su dio njenog nastanka. Mi smo ove tekovine izgrađivali i kroz period 1991.-1995. i uvijek mi je krivo kada zaboravimo i izgubimo kontinuitet. Stranka koju predstavljam baštini tekovine Narodnooslobodilačke borbe 1941.-1945. i to treba njegovati, jer onaj ko zaboravi svoju prošlost, u budućnost se ne treba uzdati, istakao je načelnik opštine Milorad Simić, dodajući da on uvijek nauči od starijih od sebe, pa tako i od gospodina Gajića, te da sva sjećanja tog perioda treba prenijeti na mlade.

Vijence su položili predstavnici SUBNOR-a Republike Srpske, opštinskih organizacija SUBNOR-a i udruženja „Josip Broz Tito“ iz Dervente, Prnjavora i Tešnja, načelnik opštine Derventa Milorad Simić i potpredsjednik Skupštine opštine Slavko Tomaš, potom Boro Dobrilović, predsjednik Boračke organizacije Derventa, delegacija OŠ „19. april“ i predstavnici političkih stranaka SNSD, SP i SDP BiH.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here