Vijesti Hronika CJB Doboj: Blagi pad stope opšteg kriminaliteta

CJB Doboj: Blagi pad stope opšteg kriminaliteta

0

Na redovnoj konferenciji za novinare održanoj prošle sedmice u Centru javne bezbjednosti Doboj konstatovano je da je stanje bezbjednosti na području Centra zadovoljavajuće i stabilno.

thumbnail_DSC_1596
Načelnik Centra Dragan Prodanović istakao je da je u aprilu tekuće godine evidentirano ukupno 113 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 6,6% manje nego u istom mjesecu prethodne godine (121). U strukturi izvršenih krivičnih djela nema evidentiranih težih oblika krivičnih djela, dok su u 78,8% slučajeva krivična djela izvršena od strane nepoznatih počinilaca. Razriješeno je ukupno 75 krivičnih djela, odnosno 60,0% (od toga 12 KD iz prethodnog perioda). Nadležnom tužilaštvu podnesena su 104 izvještaja kojim su obuhvaćena 74 lica. Od toga 22 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela, dok je 13 maloljetnika evidentirano kao izvršioci krivičnog djela.

Otkrivena su 3 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Nadležnim tužilaštvima podnesena su 3 izvještaja protiv 3 lica. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 89.000,00 KM.
Otkrivena su i 3 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

U posmatranom mjesecu evidentirano je ukupno 66 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 7,0% manje nego u istom mjesecu prethodne godine (71). Nadležnim sudovima podneseno je 26 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 25 prekršajnih naloga, sve protiv 78 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 8 lica. Najveći broj prekršaja evidentiran je u i neposredno ispred ugostiteljsih objekata (39,4%). Prekršaji su najčešće učinjeni je u vremenu od 22,00 do 24,00 časa.

U aprilu mjesecu tekuće godine evidentirane su 94 saobraćajne nezgode, što je za 4,1% manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U ovim nezgodama smrtno su stradala 4 lica (2 vozača, 1 biciklista i 1 pješak), dok je 9 lica zadobilo teže, a 41 lice lakše tjelesne povrede.

Od ukupno 5.762 kontrolisanih vozila iz saobraćaja je isključeno 185 vozila. Najčešći razlog isključivanja vozila iz saobraćaja bio je istek registracije preko 30 dana (78,9%) i tehnička neispravnost vozila (10,8%). Iz saobraćaja je isključeno 450 vozača. Najčešći razlozi za isključenje vozača iz saobraćaja bila je vožnja pod uticajem alkohola (74,4%). Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišena su slobode zadržavanjem 142 lica.

CJB Doboj

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here