Vijesti Društvo Zbog zvona sa katoličke crkve odložen parastos poginulim srpskim borcima

Zbog zvona sa katoličke crkve odložen parastos poginulim srpskim borcima

0

Služenje parastosa poginulim srpskim borcima u Derventi, povodom slave opštine – Velike Gospojine, danas je moralo da bude odloženo oko 15 minuta, jer je zvono sa katoličke crkve toliko odjekivalo da je stvaralo jaku buku.

Zbog zvona sa katolicke crkve odlozen parastos poginulim srpskim borcima

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić osudio je ponašanje ovdašnjeg katoličkog župnika Filipa Maršića zbog ovakvih provokacija u vrijeme služenja parastosa srpskim žrtvama.

“Ovo nije prvi put da katolički župnik vrijeđa Srbe iz Dervente. O tome smo obavijestili katoličke velikodostojnike u Sarajevu, ali još ništa nije preduzeto protiv njega”, rekao je Simić, naglasivši da je Derventi potreban tolerantan župnik.

Starješina Sabornog hrama Uspenja presvete Bogorodice, protojerej stavrofom Radojica Ćetković rekao je da su služenje parastosa morali odložiti gotovo 15 minuta, jer se ono nije moglo obavljat zbog toga što je sa zvonika katoličke crkve odjekivalo zvono i stvaralo jaku buku.

“Katolička crkva je oko 50 metara udaljena od mjesta gdje je služen parastos. Upravo kada je trebalo da počnemo molitvu za pokoj duša srpskih boraca, čula se jaka buka zvona. Bili smo prisiljeni da gotovo petnaest minuta čekamo da utihne zvono”, rekao je sveštenik Ćetković, koji je naglasio da je vidio katoličkog župnika kako odlazi u crkvu odakle se samo nekoliko minuta kasnije začulo zvono.

On je ocijenio da je očigledna provokacija od strane katoličkog župnika.

Ponašanje Maršića osudila je i Boračka organizacija RS, kao i druga boračka udruženja iz Dervente.

Katolički župnik iz Dervente je prije pola godine izjavio u Beču da su ovdašnji Srbi živjeli u šumama gdje su navikli da slušaju vukove i medvjede i poručio im da su “sada u Derventi i da moraju da naviknu da slušaju zvono ili da se ponovo vrate u šume”.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here