Vijesti Politika “Aktualac” 10. sjednice SO: O radu savjeta mjesnih zajednica, upisnoj politici u...

“Aktualac” 10. sjednice SO: O radu savjeta mjesnih zajednica, upisnoj politici u srednje škole…

0

Jedna od najzanimljivijih tačaka svakog skupštinskog zasijedanja svakako je „aktuelni čas“, a tako je bilo i na prošlosedmičnoj 10. sjednici Skupštine opštine Derventa.

Na samom početku, šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić saopštio je da razlog napuštanja prethodne sjednice od strane kluba SDS-a nepoštovanje Poslovnika o radu SO i uobičajenog načina ponašanja, pozvavši predsjednika SO Marijana Kljajića da ubuduće korist prava i ovlaštenja koja ima i preuzme odgovarajuće mjere prema poziciji i opoziciji, da bi atmosfera prilikom zasjedanja bila dolična.

Odbornik SDS-a Pero Đurić postavio je pitanje u vezi puta u Mišincima, navodeći da su mještani prikupili 33.000 maraka i uradili polovinu posla. Da li će u skladu sa dogovorom predstavnika lokalne zajednice i mještana biti urađen preostali dio posla?

Odbornicu PDP-a Sanju Dimitrić zanimalo je da li su u planu određene mjere kojima bi se sankcionisala neaktivnost u radu pojedinih savjeta mjesnih zajednica, navodeći kao primjer Donje Cerane, zbog čega trpe mještani i određeni projekti. Navela je da se pomenuti savjet nije sastao oko dvije godine.

Odgovarajući na pitanje odbornice Dimitrić, Olivera Ćebedžija iz Odjeljenja za opštu upravu je istakla se u navedenom slučaju radi o određenim infrastrukturnim projektima, te da mjesne zajednice nisu pravna lica po posljednjim zakonskom rješenju, tako da ne mogu otvarati žiro račune za prikupljanje sredstava. Tu ulogu po pravilu preuzima građevinski odbor ili neko od mještana, te da zbog toga projekti mogu da se nastave bez ometanja. U slučaju potrebe, Statutom opštine predviđen je i opoziv savjeta MZ.

Načelnik opštine Milorad Simić prokomentarisao je da se stranke pred izbore u mjesnim zajednicama trude na sve načine da poture svoje kandidate, što poslije često uzrokuje nefunkcionalan savjet, te da mnogi ne rade svoj posao. Odgovarajući na pitanje odbornika Đurića, istakao je da će, kada se ukaže prilika da se relociraju određena sredstva putem rebalansa budžeta, opština podržati sve one koji su prikupljali novac, pa tako i Mišince.

Odbornik Vlado Kovačević postavio je pitanje vezano za upis u srednje škole, jer nadležno Ministarstvo, po pravilu, plan upisa kojeg lokalna zajednica utvrdi, na svoju ruku izmijeni i tako proizvede probleme prilikom upisa učenika.

VD načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Dragan Pajić istakao je da obrazovanje ne prati razvoj privrede u našoj opštini, da srednje škole proizvode kadrove koje se tek prekvalifikacijom osposobljavaju za danas tražena zanimanja. Iako je Ministarstvo prosvjete odobrilo licencirane programe za obrazovanje odraslih, projekat nije zaživio, te se založio za održavanje sastanka predstavnika odborničkih klubova, ministarstva i srednjih škola, čime bi se pokazala kvalitetna inicijativa za rješavanje ovog problema i postigla koordinaciju ovih ključnih subjekata.

Odbornik SNSD-a Radovan Pazurević istakao je da je ključni problem u obrazovnom sistemu, na šta privrednici upozoravaju duže vremena. Na birou se nalazi veliki broj ljudi koji se obrazovao za zanimanja za koja nema realne potrebe, za šta je kriv način izbora škola, jer roditelji djecu upisuju na neprofitna zanimanja, zbog čega kasnije završavaju na birou. Sa druge strane, njegovo preduzeće je dijelilo stipendije, ali učenici i nakon toga nisu željeli nastavljali da rade u svojoj struci. Neophodno je napraviti rezove u obrazovnom sistemu, napraviti sastanak i napraviti pritisak na institucije da mijenjaju način upisa, istakao je.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code