Vijesti Politika “Aktualac” 12. sjednice SO: Najviše o demografskoj politici i problemu grobalja

“Aktualac” 12. sjednice SO: Najviše o demografskoj politici i problemu grobalja

0

Najveći dio 12. zasjedanja Skupštine opštine Derventa potrošen je na aktuelni čas, a ovoga puta odbornici su na pretresanje aktuelnosti potrošili i nešto više od 45 minuta predviđenih za tu namjenu.

Diskutovalo se o nekoliko tema, a najviše od odlasku mladih i problemu gradksog groblja.

Odbornik Marinko Nikolaš: Po uzoru na primjer prekogranične saradnje jedne osječke i novosadske škole, može li naša opština da se uključi u projekte takve vrste zajedno sa Slavonskim Brodom?

Načelnik Milorad Simć: Nisam se bavio međugraničnom saradnjom, ali vidjećemo kakvi su nam kapaciteti. Do sada nismo vidjeli neku lokalnu zajednicu koja je napravila iskorak po tom pitanju, uglavnom je ostalo na priči.

Odbornik Pero Đurić: Pozvao lokalnu i republičku vlast da se utvrde određene mjere i mogućnosti kojima bi se smanjio odliv stanovništva iz Dervente i Srpske. Predložio je smanjenje poreza privredi da bi se povećao standard građana, te da se u budžetu predvide subvencije mladim bračnim parovima za kupovinu stanova. Na taj način bi pomogli i građevinski sektor, a mladi bračni parovi dolazili bi lakše do kredita kod banaka, kada bi se iz budžeta isplaćivale kamate najmanje 5 godina.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić: Nismo dobili odgovor u pisanom obliku od Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti. U medijima su izneseni podaci da je u posljednjih pet godina, BiH napustilo više od 150.000 stanovnika, od čega najviše iz Posavine. Da li Opštinska uprava ima konkretne podatke o broju naših sugrađana koji odlaze, i da li se provode neke mjere i aktivnosti za spriječavanje odlaska ljudi?

Načelnik opštine Milorad Simić: Mi smo lokalna zajednica koja slovi za izuzetnu, ima najmanju stopu nezaposlenosti, visok procenat izvoza i ne slažem se da su podaci o emigraciji stanovništva alarmantni, pogotovo što oni nisu zvanični. Ne smijemo staviti glavu u pijesak, protivnik sam odlazaka, moramo braniti svoju državu i lokalnu zajednicu, ali finansijska strana i sigurnost koju imaju na Zapadu je privlačno i teško da mi nekoga možemo spriječiti da ode odavde. Podržavam ideju za subvencije mladim bračnim parovima, pomogli bi tako svojoj djeci, ali je pitanje da li je ta mjera bolja ili neka druga. Osvrnuo se i na potrebu pravednije raspodjele PDV-a, rekavši da se u Derventi stvara nova vrijednost i da je stvoreno privredno okruženje dio pronatalitetne politike, kao i brojčano optimalna i odgovorna aministracija.

Narodni poslanik Igor Žunić istakao je da demografski problemi na prostorima BiH i bivše Jugoslavije zaslužuju rasprave u lokalnim parlamentima i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a dugoročno i formiranje ministarstva koje bi se ovim pitanjem bavilo. Smatra da se radi o neobjektivnom i netačnom istraživanju koje ima i određenu političku pozadinu. Istraživanje, koje su mediji prenijeli bez dublje analize, objavila je Unija za održivi povratak koju iz Dervente čine udruženja „Feniks“ i „Bosanski Dubočac i njegovi ljudi“. Ako su ta udruženja davala podatke, insistiraću da utvrdimo metodologiju i način na koji su došli do saznanja da je baš iz Dervente otišlo najviše ljudi. Ako su to zaključili na osnovu statistika iz 2010. godine, kada smo imali 42.000 ljudi vezanih ličnim kartama, a kasnije je popis pokazao da je stvaran broj oko 27.000 stanovnika, onda je to veoma neodgovorno. Svi mi poznajemo nekog ko je otišao, ali ovakva priča nije tačna i ja ću tražiti prije svega metodologiju, a poslije i odgovornost za izneseno. Naglasio je da zvanični statistički podaci kažu da je u Derventi u zadnje tri godine manje 249 stanovnika, da je 40 građana Dervente tražilo otpust iz državljanstva za 10 mjeseci ove godine i da je prošle godine 21 osoba više odjavljena nego prijavljena u Derventi.

Odbornik Drago Nagradić: Predsjednika Skupštine Marijana Kljajića pitao zašto se na dnevnom redu nije našla tačka o grobljima, predviđena planom rada ovog tijela. Pojedina groblja na području opštine, poput onog u Kuljenovcima, zapuštena i u lošem stanju. Priča se da se grobna mjesta preprodaju.

Sekretar SO Sanja Malešević: Analizom realizacije programa rada Skupštine opštine utvrdili smo da je ispunjeno 88 odsto tog programa, što ne znači da onih 12 odsto neće biti realizovano do kraja godine. Kada su u pitanju groblja, odbornicima predstoji donošenje odluke o pogrebnoj djelatnosti, kojom bi se utvrdilo upravljanje i održavanje i kome će to biti povjereno.

Načelnik opštine Milorad Simić: Neka groblja su bolje uređena, neka lošije, ali generalno je neuređeno područje. Zakon je precizirao da se radi o građanskom, a ne crkvenom pitanju, ali će Skupšina odlučiti da li će to biti posebna služba, ili u komunalnom preduzeću, javnoprivatno partnerstvo ili nešto drugo.

Načelnik Odjeljenja stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić: Izvještaji o grobljima su spremni, ali ovaj problem seže u daleku prošlost i to treba sistemski rješavati. Jedan od razloga zašto već nije, vjerovatno leži u tome što je izgradnja novog gradskog groblja bila predviđena na Čardaku, ali se zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa odustalo, pa je alternativa pronađena u otkupu zemljišta od Crkvene opštine Derventa, koje se, ispitivanjem je utvrđeno, mora stabilizovati, ako je to moguće, što je zadatak projektanta. Trebamo pribaviti sve potrebne dozvole i mišljenja stručnjaka o toj temi.

Odbornik Vlado Kovačević: Revizija javnog sektora utvrdila je određene nedostatke, a Skupština je donijela mjere za njihovo otklanjanje. Jedna od njih je utvrđivanje imovine koja se daje na upravljanje „Komunalcu“. Da li je to urađeno, pošto je rok istekao? Pošto nije obavljen popis, da li to znači da će novi revizorski izvještaj biti negativan?

Načelnik Odjeljenja stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić: Komisija nije završila popis imovine „Komunalca“, ali kad budemo imali podatke, dostavićemo ih. Komisija je formirana prije mog dolaska na mjesto načelnika i na narednoj sjednici možemo utvrditi dokle se došlo.

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić: Opština je ispoštovala sve rokove koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala, i samo ta institucija može dati ocjenu po tom pitanju.

Odbornik Željko Nagradić: Asfalt na seoskim novoizgrađenim putevima je u velikoj mjeri oštećen, a uskoro će i zima. Da li je u planu sanacija?

Načelnik Odjeljenja stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić: Za sanaciju lokalnih puteva odbornici su usvojili program, ali postoje različiti novoi oštećenja i popravki. Ponavljam, nisu svi putevi isto rangirani i samim tim se razlikuju načini izgradnje. Putevi se mogu zaštititi i poštovanjem propisa o vanrednom prevozu.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code