Vijesti Politika “Aktualac” 16. sjednice SO: Dominirala “zimska” pitanja

“Aktualac” 16. sjednice SO: Dominirala “zimska” pitanja

0

Jedna od najzanimljivijih tačaka sjednica skupštine opštine bio je aktuelni čas, a tako je bilo i na 16. zasjedanju ovoga saziva.

Pitanja su postavljali odbornici Pero Đurić, Sanja Dimitrić i Branko Katanić.

Pero Đurić, odbornik SDS-a, postavio je pitanje načelniku opštine Miloradu Simiću kada će biti održavani sastanci Privrednog savjeta opštine, formiranog prije nekoliko mjeseci.

Načelnik Milorad Simić rekao je da su zakazane dvije sjednice Privrednog savjeta, te da je jedna održana, a da za drugu sjednicu nije bilo potrebnog kvoruma. Uskoro se planira zakazivanje nove sjednice i to će se ubuduće činiti jednom mjesečno, a iznesen je i prijedlog da se sjednice održavaju u prostoru i organizaciji nekog od privrednika, članova Privrednog savjeta.

Sanja Dimitrić, odbornica PDP-a, navela je da na zvaničnoj internet stranici opštine Derventa stoje podaci o derventskoj „Toplani“. Ona je funkcionisala do 2002. godine, navela je, rat ju je zatekao sa neotpakovanim mašinama, a poslije rata saniran je dimnjak. Prilikom prodaje „Ukrine“ kupac je tražio da se Toplana izmjesti iz kruga fabrike, a da je lokalna zajednica tadapominjala novu lokaciju za toplanu. Rekla je da od toga nije bilo ništa, da je 2015. godine zaključen postupak likvidacije nad ovim javnim preduzećem, a 2016. godine Toplana je brisana iz sudskog registra. Postavila je pitanje Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti, da li je u skoro vrijeme planirano da se pristupi problemu rješavanja grijanja u gradu Derventa i koja bi to lokacija za toplanu mogla da bude.

Načelnik opštine Milorad Simić je odgovorio kako je problematika oko Toplane prisutna već duže vrijeme, da se tiče svih onih koji primaju opštinsku platu, svih saziva skupštine od 2002. godine, te rukovodstva i menadžmenta. To je zgodna priča koja se ponavlja periodično, rekao je Simić, kao i da se oko toga mnogo raspravljalo, ali da je nakon provedenih kontrola utvrđeno da je pravno sve u redu.

Smatra da opština Derventa, ako se posmatra u kontekstu izgradnje toplana u nekim gradovima u RS, nema kapaciteta za jednu toplanu koja bi snabdijevala cijeli grad, nego da je prihvatljiviji koncept izgradnje mini toplana za pojedine dijelove grada. Istakao je da je u pripremi pilot projekat vezan za mini toplanu koja bi riješila pitanje grijanja u srednjim školama i sportskoj hali, te da je na sličan način riješeno i pitanje grijanja u zgradi opštine, Centra za kulturu i Biblioteci. Naveo je da u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti postoji dokumentacija vezana za Toplanu u koju se može izvršiti uvid, ukoliko je potrebno više podataka o cijelom toku postupka.

Odbornica Dimitrić je potom istakla da njeno pitanje nije postavljeno u smislu traženja odgovornosti, nego radi traženja načina rješavanja tog pitanja. Podsjetila je da nije dostavljen pismeni odgovor na postavljeno odborničko pitanje sa prošle sjednice.

Branko Katanić, predsjednik Kluba odbornika SDS-a, postavio je pitanje u vezi putne mreže na području Osinje, Pojezne i Cerana, koja je, a naročito makadamska, dodatno oštećena zimskim uslovima. Mještane zanima na koji način se mogu evidentirati najkritičnije tačke, poput dionice prema auto-putu, te istakao potrebu da se što prije interveniše.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić rekao je da će se na narednoj sjednici Skupštine opštine razmatrati plan održavanja lokalnih puteva. Jedna od metoda je ta da službenici Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove obilaze puteve i utvrđuju njihovo stanje i potrebe za održavanjem i to se radi uglavnom nakon zimskih mjeseci. Druga metoda je da predsjednici mjesnih zajednica dostave spisak puteva za koje postoji potreba za održavanjem. Naveo je da se nikada ne mogu uvažiti svi zahtjevi, pošto se radi o velikim finansijskim sredstvima, ali veliki dio puteva se dovede u red. Istakao je da izvođač radova na dijelu auto-puta prema ugovoru ima obavezu da u roku od dvije godine od dobijanja upotrebne dozvole, radi na uređenju putnih prilaza auto-putu, pa vjeruje da će neke dionice biti urađene i u ovoj godini.

Katanić je u svom komentaru rekao da je zadovoljan odgovorom i da će ga prenijeti predsjednicima mjesnih zajednica na tom području. Podsjetio je odbornike da je i prošle godine diskutovao na ovu temu i da se veći dio godine zbog sporih procedura vozi po oštećenim putevima, te predložio da se povede više računa o ravnomjernoj i pravednijoj zastupljenosti puteva na području opštine prilikom izrade programa sanacije.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code