Vijesti Društvo Aleksandar Popadić: Kako čitati poeziju “Facebook generaciji”

Aleksandar Popadić: Kako čitati poeziju “Facebook generaciji”

1

aleksandar popadic online kampanje politicnih partija u rs
Masovna produkcija sadržaja kojom pojedinac biva izložen u modernoj svakodnevnici može šarenoliko da se odrazi na istog. Sa pojavom društvenih mreža količina informacija koju čovjek dnevno primi značajno se povećala, nego na primjer petnaestak godina ranije. Shodno tome, u zavisnosti od onoga ko prima informacije i sadržaj u modernom informacionom društvu, ishodi mogu da budu različiti, od inspiracije do otupljenosti i poluhipnoze.

Danas, kad su svi pomalo ”Fejsbuk generacija”, a ne samo djeca i mladi koji od najranijih dana odrastaju uz društvene mreže, poimanje poezije može da zvuči kao neki auto-priručnik, za sopstvene potrebe u nekim inspirativnim trenucima, u kojima čovjek čezne za umjetnošću, emocijama i lirici. Na ispunjenom, a brisanom prostoru društvenih mreža, u iščekivanju predvidljivih sadržaja, te bez konteksta upotrijebljene gomile citata sa često pratećim ilustracijama koje projektuju ozbiljnu međusobnu diskrepancu i kognitivni sunovrat, poezija zvuči kao kamen spoticanja u neprekidnom skrolovanju. Na internetu su frejmovi da se gutaju, a ne da se o njih spotiče, i da se opterećuju nervne ćelije time što se traži njihov angažman. Jasno je da ne treba generalizovati, te da je ovo zajedljiva primjedba pisca ovih redova, o onom što je vidio u virutelnom životu naše avlije.

Poezija je za sve prethodno pobrojano apsolutni izlazak iz zone komfora. Poezija je God Save The Queen u lice britanskoj kraljici. Jer nije plastična, jer traži usud. Stav, emocije, maštu. Poezija je pank, koji, naravno, nije mrtav. Samo zahtijeva interes, predanost, ljudskost. Mašta nije trejdmark, niti stane u hešteg. I slika, i muzika i onomatopeja proizađu iz nje. Poeziju famoznim milenijalsima treba predstaviti prkosno, nadmeno, smireno – zavisno od situacije, onako kako neće očekivati. Onako kako misliš da treba. Muzikalno ili potpuno neočekivano. Kao slobodu da se misli sve što se zamisliti može. A i ono nezamislivo. Da se dodirnu nedodirljivi, dlanom ili nosom, potpuno je svejedno.

Čitanje poezije novim generacijama može da bude izazov – samo toj novoj generaciji. Uvijek je to subjektivan doživljaj koji iziskuje nešto od čitaoca/slušaoca. To nešto je lični utisak tog istog recipijenta. I sve sem ograničenosti i isključivosti dolazi u obzir. U suprotnom to ide kao objava na Fejsbuku, omasovljena besmislom, koju ni sam ”autor” vjerovatno ne shvata, pa ni kao larpurlartizam. Ako pogledate naše govorno područje i silne ”postere” na društvenim mrežama, recimo sa Čarlsom Bukovskim, biće vam jasno šta znači površnost. Poetičnost budi poriv za sopstvenim oslobođenjem, samoaktaulizacijom. Kakva god ona bila, nosi neku vrijednost. To je jasno. Čak i kada je to pogrešan stih poput: „Ulovi li neko nekog, dok kroz žito ide…”, vječito nemirnog Holdena Kolfilda, poetičan je i sanjarski, pun duha.

Bogatstvo interpretacije poetskog djela treba podsticati, jer su razlike u autentičnom doživljaju djela najprirodnija stvar, bez negacije muzikalnosti iste.

Oslobođena predrasuda i stigmi, ispunjena maštom i energijom, kao Džonijevi ”konci aluzije koji prodiru u svijest”, na Milanov ”radostan dan, dok crnci pevaju aleluja”, uz Darkov ”Zvuk oluje” koji ”…čuješ samo ti.”.

Fejsbuk generaciji poeziju treba predstaviti i čitati kao talas. Novi. Jer oni to i jesu.

*Tekst napisan 13. aprila 2016. godine za literarni konkurs ”Šukrija Pandžo” Školegijuma.

1 komentar

  1. Volim da citam sve sto izadje iz “pera” ovog mladog umnog covjeka. Taman sam bio pomislio da je sve mrtvo, da ljudi ne pisu nista smisleno, da je led prekrio nasu mladost, a onda procitam tekst mladog Popadica sa kojim se ne slazem nuzno u svemu, ali ciji stil pisanja i razmisljanja postujem.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code