Vijesti Privreda Ambasada Italije finansira dva projekta u Derventi

Ambasada Italije finansira dva projekta u Derventi

0

Na konferenciji za štampu, održanoj u četvrtak 4. juna u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Ambasada Italije je predstavila drugu fazu Projekta pomoći nakon poplava, vrijednu milion eura, namijenjenu socio-ekonomskom oporavku područja pogođenih katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini 2014. godine.

ambasador italije

Ova pomoć će biti realizovana u opštinama Derventa, Maglaj, Orašje, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik. Konferenciji su, osim Ruggera Corriasa, ambasadora Italije u BiH, prisustvovali načelnici pomenutih opština i predstavnici institucija koje podržavaju ovaj projekat, Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Semiha Borovac , ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

“Projekat u svojoj ukupnosti iznosi jedan milion evra, predvidjeli smo trajanje njegovog implementiranja 15 mjeseci, započinjući odmah. Okončali smo administrativne pripreme i ovih dana ćemo početi sa objavljivanjem konkursa”, rekao je na konferenciji ambasador Corrias.

Ministar Šarović se zahvalio italijanskoj Vladi i ambasadoru Corriasu na ovoj podršci te izrazio uvjerenje da će italijanska Vlada, nakon implementacije ovog projekta,prepoznati potrebu za istim, sličnim ili većim projektima, u ovim i drugim opštinama u Bosni i Hercegovini, o čemu je razgovarano sa ambasadorom.

Načelnik opštine Milorad Simić je prisustvovao konferenciji u Sarajevu i u izjavi za medije rekao da Derventa jedna od šest opština koje su, uslovno rečeno, prošle u projektu koji provodi italijanska Vlada.

– “Kada smo razgovarali sa predstavnicima italijanske ambasade o tome šta je potrebno Derventi, a vezano za poplave i pomoć poljoprivredi, složili smo se da to bude kompleks kanala u industrijskoj zoni i za te namjene će biti izdvojeno oko 65 hiljada evra. U okviru pomoći poljoprivredi, nastojeći da uključimo poplavljene, farmere, proizvođače povrća i potencijalne proizvođače jagodičastog voća, složili smo se da to bude izgradnja hladnjače. Ovo će sigurno biti odskočna daska za zapošljavanje mladih ljudi i mogućnost da se krene u realizaciju neke nove proizvodnje koju će omogućiti novi rashladni kapaciteti”, rekao je načelnik Simić i dodao da će ovaj projekat implementirati zadruga “Agroposavina farm” iz Dervente.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code