Badnji dan u Derventi – FOTO

0

derventa-badnjak7

I ove godine, kako to običaji nalažu, pravoslavni vjernici od ranog jutra krenuli su u sječu badnjaka. Badnji dan najavljuje jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Božić, a tog dana badnjaci se unose u domove i okupljaju se porodice, uz posnu trpezu. Već u ranu zoru, pucnjevima, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak, kojeg sijeku isključivo muškarci, prije izlaska sunca.

U brojnim derventskim selima, poput Osinje, Lupljanice, Malice, Pojezne, Agića i drugim, organizovana je povorka badnjaka, koje su se okupile oko 14 časova kod TC Milenijuma, odakle su nastavili put ka gradskim i prigradskim naseljima.

Od 17 časova u hramu Uspenja Presvete Bogorodice upriličeno je večernje bogosluženje, a potom i tradicionalno nalaganje badnjaka. Od 19 časova isto je planirano u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Novom Naselju.

Kako je Badnji dan protekao u Derventi, pogledajte u foto-galeriji.

 

Derventa Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code