Vijesti Najave i obavještenja Biblioteka: Predavanjem o Holokaustu i predstavljanjem knjige “Bio sam samo broj” počinje...

Biblioteka: Predavanjem o Holokaustu i predstavljanjem knjige “Bio sam samo broj” počinje obilježavanje 19. aprila

0

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u utorak, 17. aprila od 19 časova, održaće se predstavljanje romana “Bio sam samo broj”, autora Roberta Rikardija.

Riječ je o životu Alberta Seda, jedne od žrtava fašističkog sistema, od njegovog rođenja do naših dana. Ostavši kao mali bez oca, Alberto je bio jedno vrijeme u internatu. Rasistički zakoni 1938. godine spriječili su ga da nastavi školovanje. Šesnaestog oktobra 1943. godine, uspio je da pobjegne policijskoj raciji, međutim, nedugo poslije toga uhvaćen je, zajedno s majkom i sestrama Anđelikom, Fatinom i Emom, nakon čega je porodica prebačena teretnim vagonom u Aušvic.

Alberto je preživi glad, torturu, zimu, marševe smrti. Takođe je za parče hljeba učestvovao u bokserskim mečevima koje su svake nedjelje organizovali SS-ovci iz čiste zabave. Nakon što je izbjegao bombardovanje, pušten je iz logora Dora u aprilu 1945. godine. Po povratku u Rim, prošao je jedan period prilagođavanja normalnom životu i počeo se baviti trgovinom metala, a potom se i oženio. Kasnije je dobio tri ćerke, sedam unučadi i troje praunučadi.

O romanu će da govore prevodilac Milko Branković i izdavač Boris Maksimović.

Prije promocije, sa početkom u 18:00 časova, istoričar Željko Vujadinović će održati istorijski čas o Holokaustu, a biće i projekcija kratkog intervjua sa Albertom Sedom, glavnim likom ovog romana, u kojem on govori kako o svom odrastanju u Italiji pod Musolinijem, tako i o užasima Aušvica kojima je svjedočio već sa 14 godina, kad su ga deportovali tamo.

Ovaj istorijski čas je namijenjen svim osnovcima starijih razreda, kao i svim zainteresovanim srednjoškolcima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code