Vijesti Kultura i obrazovanje Biblioteka: Predstavljena knjiga „Kuhanje“ autorke Slađane Perković

Biblioteka: Predstavljena knjiga „Kuhanje“ autorke Slađane Perković

0

 

Narodna biblioteka „Branko Radičević“ ugostila je ove srijede Slađanu Ninu Perković, banjalučku novinarku sa pariškom adresom, na promociji njenog prvog književnog djela koje nosi naziv „Kuhanje“. Radi se o djelu sastavljenom od dvanaest priča različite tematike, u kojoj se autorka na crnohumoran način dotakla tema inspirisanih njenom okolinom.

Djelo je objavila kuća „Imprimatur“, a izdavač Boris Maksimović bio je oduševljen pričama koje je praktično sasvim slučajno dobio, preko poznanika. Knjiga opisuje mnoštvo teških tema, ali je način pisanja takav da se, uprkos tome, vrlo lako čita.

Mene je zapanjilo to koliko je Slađana zreo pisac, iako se radi o njenom prvom djelu. Najviše me oduševljava jer svaka priča počinje na jedan uobičajen način, junakinje peru ili farbaju kosu, ali je već nakon prvih rečenica jasno da ima mnogo toga što se krije ispod površine, što stvara atmosferu koja nas polako uvlači u sebe, i upravo to je ono što je mene privuklo u ovoj knjizi, istakao je Maksimović.

Perkovićeva ističe da je opredjeljena prvenstveno za novinarstvo, dok se prozom bavi „za sebe“, što obično nije put ka ostvarivanju komercijalnog uspjeha.

– Knjiga nije u potpunosti autobiografskog karaktera, ali su priče uglavnom inspirisane okolinom u kojoj sam odrasla. Objavljene su prvo na mom blogu „Priroda i društvo“, a sada i u štampanom obliku. Sa drugom knjigom neću žuriti i mislim da će izaći tek za nekoliko godina, istakla je autorka.

Inače, Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci, gdje je diplomirala novinarstvo. Nakon što je dobila stipendiju francuske vlade, završila je i postdiplomske studije na Sorboni, a trenutno živi i radi u Parizu. Jedan od recenzenata “Kuhanja” bila je i nagrađivana banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code