Vijesti Društvo Borba koja traje godinama: Transplatacija matičnih ćelija nova nada za Anastasiju

Borba koja traje godinama: Transplatacija matičnih ćelija nova nada za Anastasiju

0

Ni šest godina borbe sa mišićnom distrofijom, koja Anastasiju spriječava da ponovo stane na noge i ima normalno djetinjstvo, porodicu Kokoruš, Živanu i Milana, nije obeshrabrilo u njihovim nastojanjima. U zimu 2011. godine, prilikom boravka u Trapistima, teška upala pluća dovela je do slabljenja mišića i Anastasiju vezala za invalidska kolica.

Uslijedile su brojne posjete specijalizovanim ustanovama poput Instituta za majku i dete Srbije, VMA, KBC-u Banjaluka, doktoru Adilu Dafali u Gračanici, a Anastasijini nalazi bili su kod ljekara u Mariboru, Zagrebu, Igalu, Minhenu, pa čak i u Americi.

Uprkos invaliditetu, Anastasija je redovan učenik petog razreda OŠ „19. april“, a njena velika strast je crtanje

– Čuli smo za slučaj gospođe Milene iz Doboja, čiji je sin Vuk, inače teži slučaj mišićne distrofije od našeg, uspješno liječen transplatacijom matičnih ćelija u Ohaju, ali mi to ipak nismo mogli sebi priuštiti. Na kraju, u klinici “Ortomd” u Novom Sadu upoznali smo doktora Dušana Marića koji nam je pozivom na Bogojavljenje, nakon pregleda dokumentacije, ulio novu nadu, kaže Anastasijin otac Milan.

Kokoruši su zbog toga, prilikom rođenja njihovog drugog djeteta, petomjesečnog Stefana, sačuvali matične ćelije. Uprkos svim rizicima, preporukama ljekara i Živaninoj epilepsiji, posljedici stresova koje je preživjela, odlučili su da i na taj način pokušaju da pomognu svojoj kćerci.

– Ipak, dr Marić je rekao da će liječenje ipak podrazumijevati vađenje njenih matičnih ćelija iz karlice i transplataciju u kičmu, tako da će Stefanove ćelije ostati neiskorišćene. Drugi slučajevi liječenja ovom metodom bili su teži od Anastasijinog, pa nam i to ulijeva optimizam, iako to ne mora da znači puno. Doktor je ipak siguran u uspjeh zahvata i ostavio nam je, za razliku od svih drugih, mogućnost da sve platimo tek kada se izvedu sve tri operacije, napominje majka Živana.

Prvi od tri zahvata, koji se moraju izvršiti u roku od 100 dana, planiran je već 15. februara, osim u slučaju da se Anastasija razboli, a svaki od njih koštaće između 7.500 i 10.000 evra.

I Kolo srpskih sestara uz Kokoruše
Dervenćani su se već odazivali za pomoć Kokorušima, a lokalna zajednica im je osigurala besplatan stan. I ovoga puta, akciju će podržati Kolo srpskih sestara, a svi koji su u prilici mogu pomoći uplatom na žiro račun broj 555 0088 15 0668 872, otvoren u Novoj banci, na ime Živana Kokoruš.

Devizni račun:

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code