Bundevino ulje izvoze u Hrvatsku

0

DERVENTA – Na imanjima derventske zadruge “Eko produkt” u Plehanu u jeku je berba i obrada bundeva, koje su zasađene na sedam hektara. Poslije toga proizvešće se veoma kvalitetno ulje, ali i sjemenke, a prodaja je već ugovorena sa kupcima u Hrvatskoj.

Bundevino ulje izvoze u Hrvatsku

– Sjemenke bundeva se koriste za proizvodnju ulja, kao i za plasman na tržištu. Veoma su zdrave jer sadrže mnoštvo vitamina, bjelančevina i minerala. S obzirom na to da ima mnogo zainteresovanih za kupovinu ulja i sjemenki od bundeve, cilj nam je da omasovimo proizvodnju na području opštine i da postanemo centar proizvodnju – istakao je predstavnik Zadruge “Eko produkt” Josip Zirdum.

On je dodao da sam proces proizvodnje ulja i sjemenki nije složen.

– Tikve sakupljamo na ravan teren radi lakše vršidbe. Mašina razbija tikvu na više sitnih komada, a onda se razdvajaju sjemenke. Sada je mnogo lakše jer imamo mašinu za vršidbu, za razliku od prošle godine kada smo to ručno radili – naglasio je Zirdum.

On je dodao da se bundeve mogu soliti i peći, ali i osušiti u sušari.

– Češka vlada je prošle godine donirala sjeme za početnu proizvodnju, a ove godine i ostale potrebne mašine za obradu, skladištenje i preradu – kaže Zirdum.

On je istakao da, osim za tržište Hrvatske, ima ugovorenu prodaju za jedno preduzeće u Požegi, gdje je dosta razvijena proizvodnja ulja i sjemenki.

Bundeva ima ekonomsku i ekološku opravdanost, pa se, osim prehrambene industrije, sve više upotrebljava u farmaceutskoj industriji zapadnoevropskih zemalja.

Cijene 

– Prema našim saznanjima, u prošloj godini za kilogram sirovih sjemenki bundeve trebalo je izdvojiti jednu marku, a sušene sjemenke su koštale oko pet maraka. Litar bundevinog ulja na tržištu Hrvatske košta oko 40 maraka – istakao je Zirdum.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code