Vijesti Hronika CJB Doboj apeluje da se blagovremeno izvrši zamjena dokumenata čiji rok važnosti...

CJB Doboj apeluje da se blagovremeno izvrši zamjena dokumenata čiji rok važnosti ističe

0

Centar javne bezbjedosti Doboj poziva građane da blagovremeno podnesu zahtjeve za zamjenu ličnih dokumenata čiji rok važnosti ističe.

licna-karta

Blagovremenim podnošenjem zahtjeva za zamjenu ličnih dokumenata građani će izbjeći gužve na šalteru koje su uobičajene u ljetnjem periodu kada je zbog učestalih organizovanih ekskurzija i putovanja na godišnje odmore, povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata

Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se najkasnije 15 dana prije datuma isteka važenja sadašnje lične karte, a za vozačke dozvole i putne isprave zahtjev se takođe može podnijeti prije isteka važenja. Rok za izdavanje lične karte i vozačke dozvole je 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, ukoliko su ispunjeni svi potrebni uslovi. Rok za izdavanje putne isprave je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Napominjemo da se samo kod podnošenja zahtjeva za izdavanje putne isprave može podnijeti zahtjev za izdavanje iste u roku do 72 časa od trenutka podnošenja zahtjeva i da takva mogućnost ne postoji kod izdavanja lične karte i vozačke dozvole. Na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenta trenutno nema gužvi niti dužeg čekanja prilikom podnošenja zahtjeva za zamjenu ličnih dokumenta niti kod izdavanja, odnosno preuzimanja ličnih dokumenta od strane građana.

Podsjećamo, da je od novembra mjeseca prethodne godine u funkciji jedinstveni SMS servis putem koga građani mogu izvršiti provjeru podataka u registrima koje vodi MUP Republike Srpske. Osnovni preduslov za korišćenje SMS servisa je da se građanin prethodno evidentira, odnosno lično prijavi svoj broj mobilnog telefona kod nadležnog organa za izdavanje ličnih dokumenta u mjestu u kome građanin ima prijavljeno prebivalište.

Trenutni status dokumenta građanin može prijaviti slanjem SMS poruke odgovarajućeg sadržaja na jedinstveni broj telefona 091-110-122, nakon ćega će za vrlo kratko vrijeme dobiti odgovor, odnosno informacju o statusu dokumenta.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code