Vijesti Hronika CJB Doboj: Zloupotreba službenog položaja u “Tehnoradu”

CJB Doboj: Zloupotreba službenog položaja u “Tehnoradu”

0

Zloupotrebom službenog položaja, zloupotrebom ovlašćenja u privredi i nesavjesnim radom u službi privredno društvo ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 393.512,18 KM.

 AmblemMUP-a1

Centar javne bezbjednosti Doboj juče je Okružnom tužilaštvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv S.M. iz Dervente, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, protiv M.D. iz Prnjavora, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“ i protiv G.G. iz Banja Luke, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Nesavjestan rad u službi“.

Za prijavljenog S.M. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u akcionarskom društvu čija je djelatnost projektovanje, proizvodnja i montaža metalnih konstrukcija i opreme u Derventi, iskoristio službeni položaj i prekoračio granice svog ovlaštenja na način da je u oktobru 2011. godine sa privrednim društvom iz Prnjavora zaključio ugovor o međusobnom sravnjenju kojim se akcionarsko društvo iz Dervente obavezuje da će privrednom društvu iz Prnjavora na ime nastalih obaveza isplatiti iznos od 393.512,18 KM, najkasnije do 20. 01. 2011. godine, iako je znao da je rok za isplatu naveden u ugovoru istekao u vrijeme zaključivanja ugovora.

Prijavljeni S.M. je kao odgovorno lice znao ili je mogao znati da je 01.08.2011. godine Skupština akcionara preduzeća donijela Odluku o davanju odobrenja za zaključivanje ugovora o načinu i rokovima izmirenja dospjelih obaveza, ali je suprotno navedenoj odluci 28.12.2011. godine pred odgovornim licem u javnoj službi, trećeprijavljenom G.G., zaključio ugovor o zasnivanju založnog prava (hipoteke) na nekretninama akcionarskog društva iz Dervente sa privrednim društvom iz Prnjavora, koje je zastupala drugoprijavljena M.D. Na ovaj način privrednom društvu iz Prnjavora omogućeno je da u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Područna jedinica Derventa upiše hipoteku na nekretninama akcionarskog društva iz Dervente, te da u stečajnom postupku akcionarskog društva iz Dervente, privredno društvo iz Prnjavora kao razlučni povjerilac svoje potraživanje prenese na treće privredno društvo, koje je u odnosu na ostale povjerioce opšteg isplatnog reda u potpunosti namirilo potraživanja u iznosu od 393.512,18 KM i za isti iznos ostvarilo protivpravnu imovinsku korist.

Za drugoprijavljenu M.D. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u privrednom društvu iz Prnjavora zaključila navedeni ugovor o međusobnom sravnjenju sa akconarskim društvom koje je zastupao prvoprijavljeni S.M., iako je znala da je rok za ispunjenje obaveza istekao u vrijeme zaključivanja ugovora. Sačinjeni ugovor je upotrijebila kako bi pred odgovornim licem u javnoj službi, trećeprijavljenom G.G. zaključila ugovor o založnom pravu na nekretnine akcionarskog društva iz Dervente, a zatim ga upotrijebila kako bi privredno društvo iz Prnjavora steklo status razlučnog povjerioca u stečajnom postupku koji je vođen u akcionarskom društvu u stečaju iz Dervente. Navedeno potraživanje ustupila je trećem privrednom društvu koje je na ovaj način steklo protivpravnu imovinsku korist za navedeni iznos.

Za prijavljenu G.G. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u javnoj službi za obradu, ovjeravanje i potvrđivanje javnih isprava obradila izjavu volje M.D. kao zastupnika privrednog društva i S.M. kao zastupnika akcionarskog društva iz Dervente i sačinila ugovor o zasnivanju založnog prava na nekretninama akcionarskog društva iz Dervente, prilikom čega je u ugovoru navela da se založni dužnik, na osnovu ugovora o međusobnom sravnjenju, obavezao da će založnom povjeriocu isplatiti nastali dug najkasnije do 20.01.2012. godine, iako je u ugovoru o međusobnom sravnjenju naznačen rok za izmirenje duga 20.1.2011. godine. Prijavljena G.G. je u prilogu ugovora koji je dostavljen Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Područna jedinica Derventa priložila i ugovor o međusobnom sravnjenju koji je navodno sačinjen između navodnog pravnog zastupnika akcionarskog društva iz Dervente (bez njegovog potpisa) i M.D. kao zastupnika privrednog društav, na osnovu čega je ustanovljeno založno pravo na parcelama akcionarskog društva iz Dervente. U drugi primjerak istog ugovora G.G. je uložila primjerak ugovora o međusobnom sravnjenju zaključen između S.M. kao zastupnika akcionarskog društva iz Dervente i M.D. kao zastupnika privrednog društva iz Prnjavora, na osnovu kojeg je u stečajnom postupku akcionarskog društva iz Dervente, privredno društvo steklo položaj razlučnog povjerioca i svrstano u viši isplatni red. Na osnovu ugovora o ustupanju duga, treće privredno društvo je, ispred ostalih povjerilaca opšteg isplatnog reda, u potpunosti namirilo potraživanja i steklo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 393.512,18 KM.

CJB Doboj

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code