Vijesti Društvo Crveni krst: Obilježena “Nedjelja borbe protiv tuberkuloze”

Crveni krst: Obilježena “Nedjelja borbe protiv tuberkuloze”

0

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Derventa, u periodu od 14. do 21. septembra 2017. godine, obilježava se “Nedjelja borbe protiv tuberkuloze”, ove godine pod nazivom “Znanjem suzbijamo tuberkulozu”.

Osnovni cilj obilježavanja je podizanje svijesti kod stanovništva o značaju prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih organa.

U Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Derventa ova nedjelja je, kao i prethodnih godina, obilježena posjetom socijalno ugroženim licima.

Komisija za socijalno-humanitarnu djelatnost posjetila je 10 socijalno ugroženih lica i tom prilikom uručila im po paket hrane koji je obezbijedio Crveni krst Dervente.

Komisija za podmladak i omladinu distribuirala je po školama edukativni materijal vezan za prevenciju i liječenje ove zarazne bolesti te izvršila prodaju hiljadu komada markica Crvenog krsta.
Porast ove bolesti zabilježen je u čitavom svijetu, naročito u zemljama sa visokim stepenom prevalencije HIV/AIDS-a jer je poznato da prisustvo jedne bolesti pomaže porastu druge. Jedan od uzroka pojave epidemije ove bolesti je način života i navike koje ugrožavaju zdravlje većeg broja ljudi kao što su duvan, alkohol, droga, zloupotreba lijekova i svakodnevni stres.

Tuberkuloza se najčešće manifestuje na plućima ali može zahvatiti i druge organe.Simptomi koju upućuju na plućnu tuberkulozu su kašalj i povišena temperatura duže od tri sedmice, iskašljavanje krvi, noćno znojenje, gubitak apetita i tjelesne težine i bol u grudnom košu duži od 3 sedmice.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code