Vijesti Društvo Crveni krst organizovao još jedno dobrovoljno darovanje najdragocijenije tečnosti

Crveni krst organizovao još jedno dobrovoljno darovanje najdragocijenije tečnosti

0

Akciju je organizovala Opštinska organizacija Crvenog krsta Derventa, u saradnji sa pripadnicima Inžinjerijskog bataljona stacioniranog u ovom gradu, pripadnicima Policijske stanice, a sve uz podršku lokalne vlasti.

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi danas u Derventi, prikupljene su 73 doze krvi.

Humanost je ono čime se vode svi dobrovoljni davaoci krvi – spasiti nekome život, a kako objašnjavaju i preporučuju doktori, poželjno je s vremena na vrijeme dati krv i radi sopstvenog zdravlja.

Mladen Đurić iz Dervente, profesor u Srednjoj školi već deveti put daje krv.

Svoje učenike redovno organizuje u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, a sada pošto je raspust, učenika nema, sam je došao darovati najdragocjeniju tečnost.

Dajem krv deveti put. Veći je strah od kamere, nego od davanja krvi“, kroz smijeh nam je Đurić rekao.

Učiteljica Jasmina Radanović iz Dervente redovan je davalac krvi.

„Smatram to jednim humanim gestom i svako ko je zdrav i ko se osjeća zdravim trebao bi da da krv, uvijek je nekome potrebno“, kaže Radanović i dodaje da se uvijek akcijama odaziva u avgustu, jer nažalost sticajem brojnih nesrećnih okolnosti, krv je tad najpotrebnija.

„Sedamnaesti put dajem krv. Nije ništa strašno. Preporučujem da svi dođu da daju krv, da se pomogne kome treba“, rekao je Predrag Veselinović iz Broda.

Odazvao se veliki broj mladih/Foto Aleksandar Savić

Sekretar CK Radislav Kujundžić izrazio je zahvalnost svima koji su pomogli akciju, i koji su u njoj učestvovali, te time pokazali plemenitost i humanost.

Zahvaljujemo se domaćinu, kasarni „Zdravko Čelar“, Inžinjerijskom bataljonu koji je organizovao uslove za organizovanje ove akcije. Zahvaljujemo se i pripadnicima Policijske stanice, redovnim davaocima, i lokalnoj upravi, na čelu sa načelnikom opštine”, istakao je.

Pukovnik Vladimir Latinović, komandant Inžinjerijskog bataljona i kasarne „Zdravko Čelar“ Derventa poručio je da je najviše što jedan čovjek može dati drugom čovjeku je krv.

„To je nešto što čovjek može da da, bez obzira vjeru i naciju. Krv je život“, kaže Latinović.

Načelnik opštine Derventa, Milorad Simić, poručuje da dati krv, imati na umu nekoga čiji je život u pitanju je nesebično.

„To se daje, daruje, to se ne prodaje. To je uzvišen i duboko ljudski čin, nešto što nam, nažalost, danas često manjka“, kaže Simić.

Pored toga sto činite humano djelo, darivanjem krvi provjerićete visinu pritiska kao i krvnu sliku, a ujedno se testirati na markere prenosnih bolest i- hepatitis B i C, sidu i sifilis.

Prije davanja krvi jede se lagana i nemasna hrana, puno tečnosti i po mogućnosti – bez umora i stresa.

(TV K3)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code