Vijesti Društvo Damir Lipovac izručen pravosuđu BiH

Damir Lipovac izručen pravosuđu BiH

0

Holandija je danas izručila pravosuđu BiH državljanina BiH i Hrvatske Damira Lipovca, koji se tereti za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi 1992. godine.

 Damir-Lipovac

Lipovac je izručen po zahtjevu Tužilaštva BiH, koje je tokom potrage došlo do saznanja gdje se nalazi. Nakon toga pokrenute su intenzivne aktivnosti za lociranje i njegovo izručenje pravosuđu BiH, što su nakon više aktivnosti i podnesaka Tužilaštva, vlasti Holandije i odobrile.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnosti vlastima Holandije i institucijama koje su bile uključene u ovaj proces, čime je omogućeno da optuženi bude izručen i procesuiran u pravosudnim institucijama BiH. Optužnica, koja tereti Lipovca za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđena je u septembru 2008. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Lipovac se tereti da je u junu 1992. godine, na području opštine Derventa, kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Derventa i komandant logora koji je formiran u prostorijama osnovne škole u mjestu Poljari, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente.

On je optužen za učestvovanje u nezakonitom zatvaranju od 70 do 100 civila srpske nacionalnosti na lokalitetu škole, gdje je formiran logor u kome su civili bili izloženi nečovječnom postupanju, ubistvima, mučenjima i raznim oblicima fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Optuženi se tereti da je lično ubio dva zatvorenika, te da je učestvovao u mučenjima, premlaćivanjima i zlostavljanjima zatvorenih srpskih civila na naročito ponižavajuće načine.

Na teret mu se stavlja i pljačkanje imovine zatvorenika, kojima je naredio da skupe sav novac i dragocjenosti, koje je nakon toga prisvojio.

ATV

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code