Vijesti Politika SO Derventa: Aktuelni čas

SO Derventa: Aktuelni čas

0

Nakon 25. sjednice Skupštine opštine Derventa teme o kojima se najviše pričalo u javnosti bile su neuspjelo tajno glasanje za potpredsjednika SO i izbor zamjenika načelnika. Pored njih bilo je još 12 tačaka, a svakako jedna od najzanimljivijih bio je „aktuelni sat“ kome se pristupilo nakon verifikacije mandata Nenadu Miliću i Slaviši Mariću i usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice SO.

skupstina opstine derventa

Marić Slaviša je pozdravio sve prisutne i rekao da će u radu Skupštine opštine djelovati kao samostalan odbornik.

Vukičević Živko je diskutovao o ispitivanju ispravnosti pitke vode u Derventi, ističući da postoje informacije da su ljudi prinuđeni da kupuju vodu za piće jer možda nisu dovoljno informisani o ispravnosti vode i sugerisao, da bi bilo dobro, da se stanovništvo malo više upozna sa tim. Takođe je podsjetio prisutne da se prošle godine diskutovalo o proširenju vodovodne mreže i na južni dio opštine te upitao da li je išta urađeno i da li se išta planira uraditi po tom pitanju.

Markuljević Mladen je podsjetio prisutne da se na prošlom skupštinskom zasjedanju govorilo o novčanim sredstvima opštine Derventa koja su ostala na računu Bobar banke i da je tada ostalo nedorečeno da li je bio zaključen ugovor sa Bobar bankom, kako je novac tamo završio i sl. te upitao da li je u međuvremenu došlo do nekog pomaka kada je navedena problematika u pitanju jer je javnost putem medija upoznata da su se već počela isplaćivati određena sredstva koja su bila na računima kod navedene banke, da li je naša opština povratila ta sredstva i kada bi ona mogla biti operativna u budžetu.

Čečavac Zdenka, načelnica Odjeljenja za finansije je povodom pitanja odbornika Markuljević Mladena upoznala prisutne odbornike da je ugovor sa Bobar bankom o deponovanju sredstava zaključen 2007. godine, a što se tiče isplate depozita koju vrši Unikredit banka, istakla je, da su u pitanju sredstva koja su osigurana kod agencije za bankarstvo, da su pravna lica prijavljivala svoja potraživanja iz likvidacione mase, te da je i opština Derventa taj zahtjev podnijela, odnosno prijavila potraživanje.

Kovačević Vlado je diskutovao o problemima koji se dešavaju u fabrici cijevi Unis, ističući da su predstavnici sindikata i predstavnici opštine povodom toga išli u ministarstvo na razgovor, te upitao, da li neko može obavijestiti odbornike da li je na tom sastanku nešto zaključeno i da li su donesena neka rješenja kako bi se stanje u toj firmi popravilo, obzirom da je u najavi i generalni štrajk radnika.

Mikerević Staniša je iskoristio priliku te pozvao odbornika Marić Slavišu da se vrati u klub PDP-a obzirom da je mandat osvojio kao kandidat PDP-a ističući, ukoliko Marić Slaviša ostaje pri svom ranijem stavu, da bi bilo fer i korektno da vrati mandat PDP-u jer je ipak izabran sa liste PDP-a. Takođe je diskutovao i o oštećenju makadamske putne mreže na području naše opštine, ističući da je stanje zaista loše i da bi bilo dobro ako se ne može prije intervenisati, da se bar ta problematika nađe u programu sanacije lokalnih puteva koji se razmatra u martu mjesecu, kako bi se što prije završile procedure.

Načelnik opštine je čestitao novim odbornicima na osvojenim mandatima, a što se tiče pitanja koja su postavljali odbornici, najprije je odgovorio na pitanje odbornika Vukičević Živka. Istakao je da će najozbiljnija priča u narednom periodu biti snabdijevanje osinjskog kraja sa vodom tj. kraja koje obuhvata Pojeznu i Crnču, Osinju i Cerane ali da je veoma teško procijeniti kada će se to realizovati, obzirom da se radi o veoma zahtjevnom poslu, ali da se na tome konstantno radi počev od ekipe na terenu koja već ispituje izvorište i njegove kapacitete. Napomenuo je, da ta voda najvjerovatnije neće biti za piće, nego tehnička voda koja se koristi za sve ostale potrebe i da je to jedan ozbiljan posao koji nije ni malo lak i jeftin, ali da će se u narednom periodu sigurno završiti pa ako treba i kreditnim sredstvima, a na opšte zadovoljstvo stanovnika tog dijela opštine. Kada je u pitanju diskusija odbornika Kovačević Vlade vezana za stanje u fabrici cijevi Unis, rekao je da je to jedna veoma tužna priča i da treba imati u vidu da se ipak radi o privatnoj firmi u kojoj lokalna vlast nema baš veliki uticaj, ističući da je ipak bio slobodan i išao sa predsjednikom granskog sindikata i sindikalcima na razgovor u nadležno ministarstvo, kako bi im pružio podršku, ali da svi moraju biti svjesni da finansijska pomoć nije moguća, da je to privatna firma u kojoj menadžment firme ima glavnu riječ i da je svima opšte poznato kako danas privreda funkcioniše. Na kraju svoga izlaganja osvrnuo se na diskusiju odbornika Mikerević Staniše vezanu za oštećenje makadamskih puteva. Istakao je da budžet usvajaju odbornici, a načelnik opštine ga samo predlaže i da treba biti svjestan sa koliko se novaca raspolaže, napominjući da se materijal ne može posuti ispred svake kuće, da uvijek postoje prioriteti i da bi nekada trebalo uložiti i vlastite snage i sredstva a ne samo očekivati da država pomaže i da ne treba zaboraviti da postoje i druge potrebe poput rasvjete, vodovoda i td.

Đurić Pero se osvrnuo na diskusiju o stanju u fabrici cijevi Unis, ističući da je svima poznato da po tom pitanju lokalna zajednica ne može puno učiniti, ali da se postavlja pitanje zbog čega je država, odnosno poreska uprava i pdv uprava dozvolila da se kasni po šest mjeseci, pa čak i do nekoliko godina sa uplatama za poreze i doprinose i kako je to moguće u našoj državi kad pojedine firme ne smiju da zakasne ni trideset dana, jer već trideset i prvi dan stiže opomena za neplaćene obaveze i ukoliko se za sedam dana ne izvrši uplata kreće se u prinudnu naplatu dugovanja, naglašavajući da traži od lokalne zajednice da se tim pitanjima pozabavi i da se traži krivac za takvo stanje, jer je za naš grad četiri stotine nezaposlenih radnika zaista mnogo.

Načelnik opštine je rekao da pitanje koje je postavio odbornik Pero Đurić nije pitanje koje se postavlja jednoj lokalnoj zajednici i njenom načelniku i da na njega nema nekog konkretnog odgovora jer je valjda svima poznato da lokalna zajednica nema kapaciteta da može uticati na rad poreske uprave

Đurić Pero je iskoristio pravo na repliku, ističući da je suština njegove priče bila da bi možda načelnik opštine, kao čovjek koji je na čelu naše lokalne zajednice i partije koja je na vlasti, mogao iskoristiti svoju poziciju i pokušati uticati na rješenje tog problema, kako toliki broj radnika ne bi ostao na ulici.

Načelnik opštine je ponovio da uz svu dobru volju nema ingerencije da ulazi u nečiju privatnu firmu i utiče na njeno poslovanje i da odbornik Pero Đurić najbolje to zna obzirom da je i sam preduzetnik.

Nagradić Tomo, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove se osvrnuo na diskusiju odbornika Živka Vukičevića vezanu za kvalitet i ispravnost vode. Upoznao je prisutne, kada je u pitanju voda iz gradskog vodovoda, da je u prethodnom periodu postojala praksa da se rezultati ispitivanja kvaliteta vode objavljuju u Derventskom listu ali da se u zadnje vrijeme to ne radi iz razloga što se voda u gradu uzima svaki ponedeljak sa pet mjesta a rezultati budu gotovi oko srijede do četvrtka a pismeno se dobijaju ponedeljkom pa se objavljuju u Derventskom listu sa zakašnjenjem od deset dana i da je to jedan od razloga što se više tako ne radi. Kada je u pitanju ispravnost vode, istakao je da trenutno ima rezultate koji su uzeti 23. januara, a ispitivanje završeno 26. januara i da je prošle godine uzorke vode uzimala higijenska služba Doma zdravlja iz Dervente, a da će u narednom periodu to obavljati Institut za javno zdravstvo –Regionalni centar Doboj, te naglasio da je prema navedenim rezultatima voda i hemijski i bakteriološki ispravna i da se može reći da je stanje u toj oblasti zadovoljavajuće.

skupstina opstine derventa 25

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code