Vijesti Politika SO Derventa: Podrška kreditnom zaduženju, dodijeljena Velikogospoinska povelja – VIDEO

SO Derventa: Podrška kreditnom zaduženju, dodijeljena Velikogospoinska povelja – VIDEO

0

U utorak, 14. jula, održano je 29. zasjedanje Skupštine opštine na kojoj su, između ostalog, podržane odluke o kreditnim zaduženjima koja će se iskoristiti za važne investicije.

hh_1_

Prva odluka odnosi se na dugoročno kreditno zaduženje opštine Derventa u iznosu od 2,4 miliona maraka, na period od deset godina i sa kamatnom stopom od 6,5 % na godišnjem nivou. Sredstva iz ovog kreditnog zaduženja bila bi usmjerena na rekonstrukcije i modernizacije Novog naselja i Željezničke ulice. Rekonstrukcijom Željezničke ulice stvoriće se uslovi za proširenje industrijske zone, dok će stanovnici Novog naselja konačno dobiti pristojne uslove za život.

Odbornici su podržali i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju opštine u okviru komponente 2B “Projekta hitnog oporavka od poplava” za sanaciju i rekonstrukciju lokalne infrastrukture. Ukupan iznos sredstava je 288.600,00 KM sa kamatnom stopom od 1,25 posto godišnje i rokom otplate od 25 godina, te periodom odgode plaćanja do pet godina.

Načelnik opštine Milorad Simić je izrazio zadovoljstvo što je većina odbornika podržala odluke o kreditnom zaduženju:

“Po svim parametrima nezavisnih agencija BiH, opština Derventa je najnezaduženija opština u BiH sa 4,8 posto zaduženja. Nismo u prilici izdvojiti sredstva iz kapitalnog budžeta za Novo Naselje, pa tamo ne možemo riješiti odvodne kanale, prilaze domaćinstvima i eventualno asfaltiranje ulica, a da nismo riješili vodu,struju, kanalizaciju. Sredstvima iz kreditnog zaduženja ćemo završiti ove poslove, a zadržaćemo sredstva iz kapitalnog budžeta za dalje ulaganje u selo i grad. Derventa će biti zadužena sa 8,09 posto”, rekao je načelnik Simić i dodao da ćemo rekonstrukcijom Željezničke ulice otvoriti ulaz i izlaz iz Dervente, od Autobuske stanice i Aleje Milovana Bjeloševića do benzinske pumpe “Nada” u dužini od oko 1250 metara.

Odbornici su donijeli i odluku o dodjeljivanju Velikogospojinske povelje sa zlatnim grbom Opštine u 2015. godini Radovanu Pazureviću. U obrazloženju odluke stoji da se Pazureviću povelja dodjeljuje za dugogodišnji doprinos u razvoju opštine Derventa u oblasti privrede, sporta i ukupnog društvenog angažmana.

Usvojen je i prijedlog rješenja o prestanku funkcije vršioca dužnosti direktora JU “Centar za socijalni rad” i za direktora ove ustanove imenovana Samira Fejza.

Odbornici su usvojili i dvije odluke iz oblasti stanovanja, jednu koja se odnosi na osnivanje, upravljanje, raspolaganje i korišćenje stambenog fonda uz primjenu principa socijalnog stanovanja, a drugu o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnih vidova smještaja kroz implementaciju projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja”.

Usvojene su i odluke o izmjeni radnog vremena u ugostiteljskim, trgovinskim, zanatskim, uslužnim i drugim objektima na području opštine za period od 1.jula do 31. avgusta,o raspisivanju i održavanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica, te informacije o stanju u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije na području opštine, preventivnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva u 2014. godini, o uslovima i životu omladine na području opštine Derventa kao i prijedlog mjera za suzbijanje narkomanije.

Odbornici su usvojili i izvještaj o realizaciji Programa opremanja izgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u 2014. godini kao i Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta u 2015. godini te prijedlog odluke o utvrđivanju tržišne vrijednosti za građevinsko zemljište u svojini opštine i odluku o prodaji nepokretnosti u svojini opštine.

Video prilog K3.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code