Vijesti Privreda Derventski Klub za traženje posla i dalje među najboljim

Derventski Klub za traženje posla i dalje među najboljim

0

Nakon što je tokom protekle dvije godine ponio titulu najboljeg u Republici Srpskoj, derventski Klub za traženje posla ove godine zauzeo je vrlo dobro drugo mjesto, odmah iza kluba iz Gradiške. U okviru četvrtog Foruma službi zapošljavanja održanog u Sarajevu svečano su uručena priznanja i trećeplasiranom klubu iz Srpca, kao i najboljim federalnim klubovima.

Inače, klubovi za traženje posla predstavljaju aktivnu mjeru Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u okviru projekta „Yep“, kojeg finansira Vlade Švajcarske, i imaju za cilj pružiti podršku dugoročno nezaposlenim mladim osobama koje aktivno traže posao. To podrazumjeva dvadesetodnevnu teorijsku i praktičnu obuku, koju nezaposleno lice prolazi sa klupskim savjetodavcima. Klub tako pruža mogućnost pripreme korisnika za različite faze pograge za poslom, od onih osnovnih radnji poput pisanja biografije, preko usmjeravanja korisnika kluba ka odgovarajućem poslodacu, pa sve do konačnog razgovora sa poslodavcima i prezentovanja svojih vještina.

Klub za traženje posla zapravo ima za cilj da gradi samopouzdanje kod nezaposlenih, razvija njihove vještine, odnosno pomaže im da „sami sebi pomognu“, kaže savjetodavac Vojimirka Ćosić.

– Tokom 2017. godine u derventskom Klubu za tražnje posla formirano je 12 grupa sa ukupno 92 člana, od kojih su 40 muškarci, a 52 žene. Od tog broja, 38 ih je zaposleno i brisano sa evidencije, dok je drugi oblik radnog angažovanja pronašlo njih 9, bilo preko omladinske zadruge ili kroz volontiranje, istakla je Ćosićeva, dodajući da su članovi kluba sve aktivniji i kada su u pitanju samoinicijativne prijave poslodavcima i pretraživanja oglasa za posao.

Putem mreže u kojoj se nalazi 23 ovakva kluba u čitavoj BiH, podršku je od 2014. godine dobilo blizu 8000 mladih, od čega se oko polovine njih zaposlilo.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code