Vijesti Društvo Dizajnerka Sonja Disić: Kreacije inspirisane glamurom šezdesetih i sedamdesetih – FOTO

Dizajnerka Sonja Disić: Kreacije inspirisane glamurom šezdesetih i sedamdesetih – FOTO

0

Uz dosta volje i truda mlada Dervenćanka Sonja Disić pretvorila je svoj hobi u jedan mali oblik preduzetništva, spojivši tako svoju ljubav prema modi sa korisnim, ni ne sluteći da će se dizajnom i šivanjem odjeće ikada baviti ozbiljnije. Na početku se bavila isključivo dizajniranjem i modnim ilustracijama, a vremenom svoje kreacije počela i izrađivati.

– Kako oblast koju sam studirala nema dodirnih tačaka sa tim, svu potrebnu literaturu, pojašnjenja i kurseve sam nalazila i završavala na internetu. Međutim, vremenom sam poželjela da svoje ideje i crteže pretvorim u djela, da kreacije budu originalne i potpuno moje, pa sam polako i sama naučila da ih šijem, kaže Sonja.

A sve je počelo prilično jednostavno – želeći da kreira haljinu za sebe, otkrila je da ima „bezbroj“ ideja. Od tada u njenom kreativnom kutku nastaju odjevni predmeti inspirisani filmovima iz šezdesetih i sedamdesetih, arhitekturom, bojama… U kombinaciji modernih materijala, te glamura i elegancije dama iz sredine 20. vijeka, nastaje Sonjina vizija kako bi moderna žena trebala da se oblači.

– Do sada su moje kreacije bile uglavnom ženstvene haljine i tako planiram da ostane i dalje, s tim što ću povremeno da šijem i unikatne komade odjeće. Trenutno su to kaputi, u skladu sa hladnim vremenom, a i stilom, jer su neophodni svakoj ženi, dodaje mlada dizajnerka.

A svaka haljina je priča za sebe i nastaje na drugačiji način. Sve počinje idejom i skicom, zatim izborom materijala, a potom krojenjem i šivanjem, koje obično prati par proba i izmena, tako da rijetko koja haljina bude baš onakva kakvo je zamišljena na prvobitnoj skici, jer uvijek ima nešto da se poboljša, doda ili oduzme. Nakon svih promijena sledi generalna proba, zatim ubacivanje etikete i fotografisanje za njihovo predstavljanje.

– Uvek pravim jedan komad haljine, koji predstavlja uzorak po kojem se rade narudžbe. To ponekad zna da se oduži, s obzirom da sam zaposlena u svojoj struci i da svoje puno radno vreme provodim na poslu, pa se dizajnom i šivanjem bavim u slobodno vrijeme i vikendima. U manjem broju slučjeva, haljina nastaje bez skice, kada mi je određeni materijal inspiracija, onda odmah počnem da radim sa njim, opisuje mlada ekonomistkinja.

Iako smatra da je tek na početku, uvjerena je da će jednog dana brend Sonia creazzione zaživeti, uprkos tome što na našim prostorima modna industrija nije u prvom planu. Međutim, interesovanja i zanimljivih projekata ima, tako da odnedavno Sonja sarađuje sa jednom koncept radnjom iz Tuzle, koja se bavi promovisanjem i prodajom domaćih brendova, dizajniranih i nastalih unutar BiH, tako da se njene kreacije mogu naći i u ovom vidu prodaje.

– Nisam pravila velike planove za budućnost jer više volim da planiram samo korak-dva unapred, da ostvarujem cilj po cilj, kako bih mogla svakom modelu jednako da se posvetim i naravno, da u svakom jednako da uživam. Smatram da je ovo posao koji zahteva konstantnu posvećenost i trud, a moj jedini plan jeste da radim maksimalno, u skladu sa mogućnostima i vremenom. Recimo da je sljedeći veći cilj sakupiti jednu kolekciju i predstaviti je na jednoj od modnih revija u našoj regiji, otkriva dvadesetšestogodišnja kreatkivka.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code