Vijesti Društvo Dom zdravlja: Pregledi i bez ovjerene knjižice

Dom zdravlja: Pregledi i bez ovjerene knjižice

0

Pacijenti tridesetak zdravstvenih ustanova u Srpskoj kojima zatreba ljekarska pomoć, i ako nemaju zdravstvenu knjižicu kod sebe ili im ona nije ovjerena, dobiće besplatnu zdravstvenu zaštitu jer je uvidom u sistem Fonda zdravstvenog osiguranja RS moguće provjeriti status osiguranika.

Tehničke mogućnosti za uvid u osiguranje pacijenta, između ostalih, imaju domovi zdravlja u Banjaluci, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Šipovu, Prijedoru i Doboju. Od oko 80 zdravstvenih ustanova u RS, uvid u sistem Fonda zdravstva imaju i zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kao i u bolnicama u Zvorniku, Foči, Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

I većina Dervenćana redovno prije odlaska kod ljekara provjerava do kada vrijedi “pečat” u knjižici, dok u tamošnjem Domu zdravlja naglašavaju da nijedan pacijent, koji je došao sa neovjerenom knjižicom, nije vraćen.

– Sve se provjerava na licu mjesta, bez obzira na to da li pacijent ima ili nema knjižicu. Zahvaljujući tehnologiji sada je brže i jednostavnije pratiti i liječenje – kazao je direktor Dom zdravlja Derventa Mirko Šaran.

Papiri uskoro prošlost
U Fondu zdravstvenog osiguranja su istakli da je u toku tenderska procedura za uvođenje integrisanog informacionog zdravstvenog sistema u RS. Ovaj sistem podrazumijeva uvođenje, e-recepata, e-kartona i e-knjižica, čime će se, kako kažu, papirne uputnice i recepti izbaciti, što će zdravstveni sistem učiniti još efikasnijim.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code