Vijesti Društvo Drijen: Komunalna policija otkrila odgovorne za nepropisno odlaganje opreme za štampače, otpad...

Drijen: Komunalna policija otkrila odgovorne za nepropisno odlaganje opreme za štampače, otpad uklonjen

0

Po prijavi mještana Drijena, komunalni policajci Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Derventa u ponedjeljak su, na dionici puta Mandići-Razbijeni kamen, izvršili detaljan pregled nepropisno odloženog otpada, sastavljenog uglavnom od korištenih tonera i opreme za štampače.

Analizom pronađenih dokaza i nakon komunalno-inspekcijskog pregleda, otkriven je počinilac koji je neodgovorno odložio navedeni otpad.

– Komunalna policija je sačinila zapisnik, te počiniocu prekršaja I. S. iz Dervente izdala prekršajni nalog (kaznu) u skladu sa Odlukom o komunalnom redu opštine Derventa, kao i rješenje kojim se nalaže da navadeni otpad, tonere, ambalažu i ostalu opremu za profesionalne štampače pokupi, odveze i preda na gradsku deponiju u mjesto Polje, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcije.

Danas je, u prisustvu komunalne policije, rješenje i izvršeno, otpad prikupljen i odvezen na adekvatno zbrinjavanje.

Kolika je zapravo bila opasnost po mještane?
Bojan Radanović iz preduzeća „ComTeh“ ističe da je dobro što je slučaj veoma brzo riješen, jer zbog dugotrajnog izlaganja ove vrste otpada može doći do ozbiljnijih problema po okolinu.

– Opasnost od takvog otpada najviše proizilazi zbog praha koji ostaje u samom toneru, jer se smatra da izloženost tom prahu može dovesti do kancerogenih oboljenja ili poteškoće sa disajnim putevima. Najčešće se prah unosi disajnim putem ili, eventualno, zbog izloženosti vremenskim prilikama, poput kiše, vjetra itd, moguće je da se i na druge načine dođe u dodir. Pored praha, veći dio tonera od plastike, koja ne trune prirodnim putem, a postoji i dio elektronike, koja je opet sama po sebi opasna zbog svog sastava, te se takođe mora posebno odlagati, kao i plastika. Sve u svemu, nije ekološki, potrebno je odvojiti takvu vrstu otpada, međutim u ovom slučaju je nepotrebna ovolika panika, pojašnjava Radanović.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code