Vijesti Društvo Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta vrši prebrojavanje ptica, poziv zainteresovanim licima

Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta vrši prebrojavanje ptica, poziv zainteresovanim licima

0

Tokom januara udruženja „Naše ptice“ iz Sarajeva i „Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta“ iz Banjaluke, u saradnji sa drugim udruženjima i pojedincima, vršiće zimsko brojanje sova (malih ušara, Asio otus) i ptica močvarica.

Prebrojavanje sova vršiće se uglavnom u Posavini u okolini naseljenih mjesta, s obzirom da se zimska jata malih ušara zadržavaju većinom na drveću zelenih površina, parkova, drvoreda, školskih dvorišta i sličnog.

– Kod ove vrste javlja se poseban fenomen udruživanja jedinki od novembra do marta, kako bi na nekim stablima oko ljudskih naselja, zaklonjene od niskih temperature, zajedno prezimile do proljeća. Tokom zimovanja sove se intenzivno hrane mnogobrojnim glodarima u blizini ljudskih naselja i po poljoprivrednim površinama zbog čega su izuzetno korisne. U tom periodu najlakše je utvrditi njihovu brojnost, jer su skocentrisane na određenim mjestima uz naselja, kažu u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Brojanje ptica močvarica (poznatije kao IWC)
Na rijekama, kanalima, jezerima, močvarama broje se patke, labudovi, čaplje, gnjurci, kormorani, liske i dr. vodene ptice.

– Januar je najpogodniji za brojanje močvarica, jer je on najhladniji mjesec u godini, pa se smatra da su do tada sve ptice već na svojim zimovalištima, najmanje se kreću i da su na tim mjestima njihove koncentracije najveće, pojašnjavaju u ovoj organizaciji.

Cilj obje akcije jeste bolje poznavanje ovih grupa ptica i svakako lakše planiranje i sprovođenje mjera zaštite. Radi se o dvije najugroženije grupe divljih ptica, a to su grabljivice i ptice vodenih staništa. Obje grupe su ugrožene nestankom staništa i zimovališta, krivolovom, zagađenjem i trovanjem, pa su za ublažavanje ovih negativnih uticaja i očuvanje vrsta neophodne mjere zaštite i praćenja.

– Podaci koje prikupimo značajni su i za zaštitu zdravlja ljudi zbog skorašnje pojave mišje groznice u Posavini i analize sadržaja ishrane sova koje se hrane glodarima, kao i poznavanja pravaca kretanja i zimovanja ptica močvarica koje su često meta krivolovaca, pojašnjavaju u DIZB-u.

Pozivaju sve građane da, ukoliko imaju informacije, daju svoj doprinos tako što će im javiti položaj zimujućih jata malih ušara, kao i informacije o krivolovu ovih vrsta.

Kontakt podaci:
E-adresa: [email protected] i [email protected] ili na naše Facebook stranice, kao i na brojeve telefona 065/331-653 i 065/441-498.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code