Vijesti Privreda Dug za struju ugasio pogone u “Unisu”

Dug za struju ugasio pogone u “Unisu”

0

Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente, koja je prije nekoliko dana pokrenula proizvodnju nakon dvije godine pauze, bila je prinuđena da opet ugasi mašine, jer joj je zbog nagomilanih dugovanja isključena struja.

20151013191137_330556

Kako nam je potvrđeno, radnici derventske “Elektrodistribucije” su u ponedjeljak oko 15 časova, po dobijenom nalogu, isključili struju u sva tri pogona ove fabrike, a koja do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije bila ponovo uključena.

Ovaj problem prekinuo je bitne korake koje je posljednjih dana napravila ova fabrika, a koji se tiču pokretanja proizvodnje šavnih cijevi, proizvodnje kreveta na sprat za njemačko tržište, sklapanja novih ugovora, sanacije objekata fabrike, te angažovanja više od stotinu radnika. Takođe, urađeno je mnogo i kada je u pitanju deblokada računa ove nekada veoma uspješne fabrike, pa je više od 80 odsto računa “Unisa” deblokirano, dok su u toku pregovori sa bankama i institucijama za kompletnu deblokadu u narednom periodu.

U Upravi “Unisa” ne kriju da su se opet pojavili određeni problemi, tek nakon što su počeli s proizvodnjom i već uspjeli isporučiti određene količine gotovih proizvoda iz ove fabrike, koja nije radila od oktobra 2013. godine.

Mile Georgievski, direktor “Unisa”, potvrdio nam je da je ovoj firmi isključena električna energija, zbog duga od oko 10.000 maraka. Ipak, Georgievski je rekao da bi do kraja dana “Unisu” trebalo da bude ponovo uključena struja, jer su bile u toku aktivnosti na prevazilaženju ovog problema.

On je podsjetio da je “Unis” proteklog vikenda za njemačko tržište otpremio prvi kontingent od 300 montažnih kreveta na sprat, proizvedenih u ovoj fabrici. Kako je kazao, kupci su zadovoljni kvalitetom i već imaju najave za nastavak proizvodnje ovih kreveta, tako da su u fazi priprema za njihovu masovniju proizvodnju.

Pored toga, prva linija proizvodnje šavnih cijevi u “Unisu” za kupca iz Njemačke radi punom parom, pristiglo je 1.000 tona repromaterijala – toplovaljane trake iz Smedereva. Georgievski nam je kazao da je sa Železarom Smederevo dogovorena isporuka 6.000 tona repromaterijala, što bi povećalo proizvodnju u ovoj fabrici.

Srđan Simić, potpredsjednik kompanije “Balkan Steel”, koja je većinski vlasnik “Unisa”, rekao je ranije da “Unis” nije radio dvije godine, ali da kompanija “Balkan Steel” nijednog momenta nije razmišljala o stečaju, zatvaranju fabrike, niti je dala ijedan otkaz.

Prema njegovim riječima, u periodu dok “Unis” nije radio sačuvane su proizvodne linije, redovno su remontovane, tako da su spremne dočekale početak proizvodnje. Govoreći o proizvodnji montažnih kreveta, Simić je rekao da su radnici “Unisa” napravili pravi podvig, jer je od razrade proizvoda, usvajnaja uzorka i prve otpreme prošlo samo nekoliko dana. Dodao je da se očekuje izvoz oko 10.000 komada ovakvih kreveta, a koji će biti namijenjeni za smještaj migranata u Njemačkoj.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code