Vijesti Društvo Ekološki projekti: Recikliranje kreće od škole

Ekološki projekti: Recikliranje kreće od škole

0

Prije desetak dana sastanak sa predstavnikom Stambeno-komunalnog odjeljenja Brankicom Budišić, te direktorima osnovnih škola: Ljubišom Đurićem, Elvirom Miljić, Vaskrsijem Bjeloševićem i Željkom Stjepanovićem, održali su Denis Pijetlović, u ime Komunalca, i predsjednik Centra za lokalni i regionalni razvoj (CELOR) Čedomir Ćorić.

komunalac

Nastavak je to prošlomjesečnog sastanka na kome su započeti razgovori oko realizacije projekata „Nabavke opreme za prikupljanje i recilažu otpada“, kojeg provodi Komunalac, i projekta „Smanjimo i reciklirajmo“, kojeg realizuje CELOR, a koji su finansijski podržani od strane Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti pri Vladi RS. Na sastanku su usaglašeni prvi koraci koji će ove ustanove provesti u naredna dva mjeseca, a odnose se prvenstveno na započinjanje niza edukativnih predavanja među osnovcima na temu reciklaže otpada. CELOR se obavezao da će osmisliti odgovarajuće prezentacije i vodiče za recikliranje, dok će direktori škola formirati grupe od najmanje 20 učenika koji će pohađati predavanja, te nastavnika, koji će pružati pomoć predavačima.

Narednu fazu realizacije ovog projekta činiće ekološke akcije u kojima će se osnovci prikupljati PET ambalažu, čemu će prethoditi stvaranje odgovarajućih preduslova. Naime, sa sastanka je upućena inicijativa prema opštini da tokom naredne godine izdvoji neophodna sredstva za nabavku odgovarajućih reciklažnih kontejnera za svaku od navedenih škola. Komunalac će, u tom slučaju, obezbijediti odvoz i vaganje prikupljenog korisnog otpada, jer će, u cilju što bolje motivacije učenika za ovu aktivnost, škola koja bude skupila najviše otpada dobiti i odgovarajuće nagrade. Učesnici su se složili da bi od koristi bilo da se održi i širi sastanak na kojim bi se javnost pobliže upoznala sa ovom problematikom i mogućnostima korigovanja cijene odvoza smeća za one koje se uključe u ovaj vid zbrinjavanja otpada.

Da podsjetimo, realizacija ovog projekta za cilj ima razvrstavanje ove vrste reciklažnog otpada u samim domaćinstvima, kako bi se povećala efikasnost, s obzirom da se ova aktivnost do sada sprovodila na samoj deponiji, gdje nisu postojali odgovarajući uslovi. Sa druge strane, smanjio bi se priliv kabastog i zapaljivog otpada na deponiji, te bi se, na kraju krajeva, ostvarili bolji ekonomski indikatori. Građani užeg centra grada bi PET otpad odlagali u posebne reciklažne kontejnere, dok bi stanovnici prigradskih naselja dobijali posebne besplatne vreće isključivo za tu vrstu otpada.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code