Vijesti Privreda Godina i po projekta “Bosnia grows organic”: Iskustva dvojaka, ali ne odustajemo...

Godina i po projekta “Bosnia grows organic”: Iskustva dvojaka, ali ne odustajemo – VIDEO

0

Ivana Stjepanović napustila je posao u Austriji i započela uzgoj ljekovitog bilja u BiH.

Iako su poslije godinu i po dana njena iskustva dvojaka – ne manjka joj optimizma u pogledu budućnosti u selu kod Dervente razorenom tokom rata u BiH. I nije jedina koja razmišlja tako na plantažama koprive.

Pozitivno iskustvo je da je ova zemlja bogom dana za organsku proizvodnju, dok je problem do sada bio u administraciji i poljoprivrednim institutima koji umjesto da pomažu, od nas uče o organskoj proizvodnju, kaže Ivana, inače magistar ekonomije.

Negativna iskustva bila su i ona sa državnim aparatom pri uvozu sadnog materijala iz EU, kao i “korupcija sa kojom se susrećemo svakodnevno, aktivno traže “da nekog počastimo”, da bi smo dobili određene dozvole ili uvezli neku robu, što mi ne prihvatamo”, pojašnjava Ivana, ipak ne odustajući od organske proizvodne na Bijelom brdu.

Video reportažu Slobodne Evrope pogledajte ispod:

Derventa Cafe/Slobodna Evropa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code