Reportaže HOR U KALENDEROVCIMA: “Nastavnice, hoće li nam sintisajzer ostati za stalno?”

HOR U KALENDEROVCIMA: “Nastavnice, hoće li nam sintisajzer ostati za stalno?”

0

Kada smo za blog ZaSvakoDijete.ba prošle godine radili reportažu o nastavnici muzičkog Ivani i njenom vrijednom horu u Osnovnoj školi ‘Todor Dokić’ u mjestu Kalenderovci kod Dervente, dojmila nas se strast s kojom pristupaju radu iako su od opreme imali stari instrument harmonijum za koji mnogi znaju samo iz enciklopedija. Instrument je bio bučan, čuli su se i neki tonovi koji nemaju veze s muzikom, i djeca su se bukvalno morala ‘nadvikavati’ kako bi se čulo ono što pjevaju.

IMG_8439-810x540

U međuvremenu se našem novinaru koji je radio reportažu javio čovjek koji je djeci želio donirati sintisajzer, predložili smo mu da to budu djeca iz škole u Kalenderovcima, čovjek je pročitao reportažu – i sintisajzer je od sada na raspolaganju malom horu, ali i svim učenicima škole koji će imati priliku koristiti ga na časovima muzičkog.

Djevojčice i dječaci brzo su se snašli s novim instrumentom, a prvo pitanje koje je imala Nataša bilo je:

“Nastavnice, hoće li nam sintisajzer ostati za stalno?”.

“Hoće, od sada radimo s novim instrumentom!”, objasnila joj je nastavnica Ivana Milinčić i počela je proba hora. Primjećujemo da je više članova nego prilikom prošle posjete.

“Pokazalo se da djeci treba dati priliku, i da će je oni znati iskoristiti. I sa starim instrumentom hor se nakon prvih nekoliko članova brzo počeo širiti”, kaže nastavnica Ivana iz Prnjavora koja se bavi solo-pjevanjem i svoju ljubav prema muzici pokušava prenijeti na djecu u Kalenderovcima. Instrument s kojim je pokrenula hor slučajno je našla u skladištu škole kad je počela tu da radi.

“Osim što je pokvareno nekoliko tipki pa sam morala birati koje melodije mogu svirati, instrument je i težak, pa je svaki put donošenje na hor ili časove muzičkog predstavljalo poseban problem”, dodaje Ivana dok se s djecom upoznaje s mogućnostima novog instrumenta. Djecu oduševljavaju mogućnosti raznih melodija i zvukova, a Ivanu čist klavirski ton.

“Ranije sam teško djecu čula dok sviram, sada se odlično čuje kako pjevaju, oni čuju instrument, i sad ćemo biti još bolji!”, nije krila sreću.

Tokom probe, sintisajzer je poželjela isprobati Mirela, učenica sedmog razreda osnovne škole. Melodija ‘Kad ja pođoh na Bembašu’ zvučala je dobro, ali trebaće još vježbe.

“Vjerujem da ću sada imati više prilike da sviram, volim muziku i od početka dolazim na hor!”, kaže nam Mirela.

Od djece s naše posljednje posjete prepoznajemo i Bojanu. Sada je učenica osmog razreda, i ne propušta hor.

“Volim pjevati, ovdje se usavršavam, i sretna sam da sad imamo noviinstrument na kojem ćemo svirati i uz koji ćemo pjevati”, kaže nam Bojana. Tu je i Ermin iz šestog razreda:

“Svaki put jedva čekam kad će hor! Sa mnom dolazi i rođak, ali on je sad bolestan pa nije tu”, kaže nam Ermin dok drži kajdanku u ruci.

“Tokom rada s horom djeca su se zainteresovala za pjevanje, ali i sviranja čak i na starom instrumentu. Vjerujem da će ih sada biti još više koji će poželjeti da sviraju, pjevaju i uče o muzici. Vidjeli ste koliko ih je novi sintisajzer obradovao, i ovakve stvari djeci daju podstrek i pokazuju im da nisu sama, da se trud isplati”, kazala nam je na kraju nastavnica Ivana.

Derventa je jedna od deset općina/opština u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.

 ZaSvakoDijete.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code