Vijesti Privreda Italijani žele da proizvode u RS

Italijani žele da proizvode u RS

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Maida Ibrišagić-Hrstić rekla je danas u Derventi da postoje dobre naznake da jedan broj italijanskih firmi prebaci proizvodnju na ovo područje, jer su saznali da imaju mnogo bolje uslove za proizvodnju u Srpskoj nego u svojoj zemlji.

Italijani žele da proizvode u RS Derventa
Foto: Posavske novosti

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Miloradom Simićem o budućim pravcima razvoja Dervente i mogućnosti da italijanski privrednici dođu i otvore nove pogone, te posjete Fabrici obuće “Sanino”, Hrstićeva je napomenula da je u proteklih pet godina samo u razvoj turističke privrede u opštini Derventa Vlada Srpske uložila oko 75.000 KM.

Ona je navela da radnici u fabrici obuće “Sanino” iz Dervente imaju redovne plate, a sve obaveze prema državi se izmiruju, što je veoma pohvalno i važno u današnje vrijeme.

“Od rukovodstva preduzeća saznala sam da imaju u planu povećanje broja radnika i proširenje poslovanja. Ovdje se školuju i mladi obućari, obavljaju praksu i stiču radno iskustvo”, istakla je Ibrišagić-Hrstić.

Direktor preduzeća “Sanino” Derventa Radovan Pazurević rekao je da u pogonima u Derventi i Prnjavoru radi oko 1.000 radnika, te da je u planu proširenje proizvodnje do kraja godine i zaposlenje još tridesetak radnika.

“Riječ je o veoma zahtjevnom procesu proizvodnje i radimo puno na kvalitetu. Ulažemo velike napore da kvalitet i kontinuitet budu najbolji, po mjeri naših poslovnih partnera sa kojima uspješno sarađujemo svih proteklih godina”, kaže Pazurević.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da je saradnja sa resornim ministarstvom dobra i da je tokom održavanja Sajma privrede u Derventi dogovorena današnja posjeta, te da očekuje nastavak saradnje.

On je naglasio da je “Sanino” respektabilna fabrika koja može poslužiti drugima za primjer.

“Tokom današnje posjete saznali smo da vlasnik ima dobre planove, proširenje poslovanja i zapošljavanje novih radnika. I dalje držimo vođstvo po najnižoj stopi nezaposlenosti u BiH, te izvozu od 12 odsto u Srpskoj”, rekao je Simić.

SRNA/Nezavisne novine

PODIJELI