Vijesti Kultura i obrazovanje Ivona Čalić iz Njemačke piše master rad o Derventi: Rodni grad kao...

Ivona Čalić iz Njemačke piše master rad o Derventi: Rodni grad kao profesionalni izazov

0

Proteklih nekoliko sedmica u svom rodnom gradu boravila je mlada geografkinja Ivona Čalić, a za razliku od njenih prethodnih posjeta Derventi, ovoga puta je imala poseban razlog.

Naime, ova dvadesetsedmogodišnja geografkinja razgovarala je sa desetinama sagovornika i tako prikupljala informacije za svoj master rad koji će se baviti, ni manje ni više, nego urbanističkim i održivim razvojem Dervente.

Ivonu je, inače, ratni vihor odmah po rođenju odveo put Njemačke, tačnije Frankfurta. Dječija ljubav prema geografskim kartama dovela ju je do diplome geografa na univerzitetu u Marburgu, a sada želi i da stekne titulu mastera „Humane geografije, gradskog i regionalnog razvoja“ u Bajerutu.

Iako je odrasla u Njemačkoj, Derventa je, kako kaže, bitan dio njenog života. Rado dolazi u zavičaj i posjećuje porodicu, a poput većine njenih vršnjaka koji žive ovdje voli druženja uz kafu, ćevape, šetati korzom, pa čak i zaigrati kolo.

Dio je to razloga zbog kojih je izbor pao upravo na našu opštinu, dok je sa druge strane zapazila i neke pozitivne stvari u Derventi unazad nekoliko godina.

– Primijetila sam da se saobraćajna infrastruktura razvila sa nekoliko kružnih raskrsnica, novim alejama sa zelenilom i razvijenim trotovarima, kao i unapređenjem fasada i dvorišta kuća koje se nalaze u urbanom dijeu grada. Pored toga, u Derventi posluje veliki broj inostranih kompanija, inače važnih za moj magistarski rad. S obzirom na moju društveno-kulturnu pozadinu i činjenicu da sam rođena u Derventi, ova tema privukla je moju punu pažnju i interes. Takođe, do sada nije napravljeno nikakvo istraživanje koje je ispitivalo urbani razvoj u Bosni, pa je to i profesionalni izazov. Zato bih želela dati svoj doprinos, pojašnjava Ivona.

Među njenim sagovornicima bili su načelnik opštine Milorad Simić, predsjednik Skupštine Marijan Kljajić, potom derventski i strani privrednici koji ovdje posluju, kao i druge osobe koje dobro poznaju dešavanja u Derventi. Dali su joj, kako kaže, poglede iz različitih perspektiva, a samim tim i kvalitetne informacije.

U narednih nekoliko mjeseci očekuje je rad na opširnom materijalu kojeg je prikupila.

– Teško je planirati šta će biti poslije, jer često sve bude drugačije od plana. Prvo moram napisati svoj rad, a bilo bi mi drago kada bih se u budućnosti posvetila razvojnom istraživanju u projektima na Balkanu, odgovara Ivona na pitanje da li će Derventa i u budućem profesionalnom radu biti jedan od ciljeva.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code