Vijesti Privreda Izbor evropskih najmenadžera i kompanija “Sarajevo 2018”: Vlasniku “Networka” nagrada “Menadžer decenije”

Izbor evropskih najmenadžera i kompanija “Sarajevo 2018”: Vlasniku “Networka” nagrada “Menadžer decenije”

0

Prošle sedmice u Sarajevu održana je završna manifestacija 38. Izbora evropskih najmenadžera i najkompanija “Sarajevo 2018”. žiri Nezavisne evropske agencije za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija donio je odluku o dodjeli 30 nagrada najuspješnijim menadžerima iz 14 zemalja Evrope, te nekoliko specijalnih nagrada pojedincima i kompanijama koji nisu direktno u privredi, ali podstiču razvoj ili prave bolje poslovno okruženje.

Ličnostima godine proglašeni su premijeri Bugarske Bojko Borisov i Makedonije Zoran Zaev, nagradu za životno djelo u politici dobio je Bogić Bogićević, dok je ličnost vijeka u ovom izboru postal Fahreta Živojinović – Lepa Brena.

Jedan od pet dobitnika nagrade “Najmenadžer decenije” je Austrijanac Markus Štraser Štokl (Markus Strasser Stockl), vlasnik više kompanija, među kojima je u derventski “Network”.

Ovo preduzeće bavi se proizvodnjom kablova i kablovske opreme, a posljednih godina pokušavaju u BiH razviti proizvodnju mehatronike. Proširili su proizvodnju i na obradu metala, konstrukcije, a ove godine i značajno investirali u postrojenja za konstrukciju elektronskih štampanih ploča. Partneri su sa velikim firmama kao što su “Bosch”, “Deutsche Telecom” i konkurentni svima u regiji, naveli su organizatori u obrazloženju.

U ime gospodina Štraser Štokla nagradu je primio direktor derventskog preduzeća Zoran Tošić, koji je tom prilikom prenio riječi austrijskog investitora o privrednom ambijentu u BiH.

– Svi koji kažu da u BiH ne postoje uslovi za strana ulaganja, da je loš ambijent za biznis – jednostavno ne govore istinu! Ja sam ovdje prije 10 godina napravio fabriku u Derventi, prošle godine još jednu i prezadovoljan sam uslovima, a posebno bosanskom radnom snagom, poručio je Štraser Štokl.

Nagradu za Najambasadora dobio je Edvard Ferguson (Edvard Ferguson), ambasador Velike Britanije, dok su najbolji ministri ministar za ekonomske odnose i trgovinu u Vijeću ministra BiH Mirko Šarović, prof. dr Zorana Mihajlović, podpredsjednica Vlade Srbije, Zdravko Marić, ministar finansija Republike Hrvatske, a gradonačelnik Graza Zigfrid Nag (Siegfried Nagl) dobitnik je nagrade za gradonačelnika decenije.

Na čelu ovogodišnjeg žirija bio je Vibor Mulić iz Varšave, predsjednik holding “Zepter” sa više od 130 hiljada zaposlenika širom svijeta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code