Vijesti Politika Izvještaj sa 28. sjednice SO Derventa – VIDEO

Izvještaj sa 28. sjednice SO Derventa – VIDEO

0

Na 28. sjednici Skupštine opštine odbornici su razmatrali 18 tačaka dnevnog reda.

IMG_2363_1_

Nakon “Aktuelnog časa”, usvojena je Odluka o osnivanju Mjesne zajednice Kuljenovci, a zatim Odluka o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni m2 korisne površine stambenog i poslovnog prostora u 2014. godini na području opštine i Odluka o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta. Od dvije odluke o prodaji gradskog građevinskog zemljišta u svojini opštine fizičkim licima, jedna nije dobila potrebnu većinu odbornika kao ni prijedlog odluke o utvrđivanju tržišne vrijednosti za građevinsko zemljište.

Obrazlažući Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvo tromjesečje ove godine načelnik Odjeljenja za finansije, Zdenka Čečavac, rekla je da je u prva tri mjesec prikupljeno za 5 posto više sredstava u odnosu na isti period prošle godine. Najviše su porasli prihodi od prodaje zemljišta, za čak 88 posto u odnosu na planirane. Potom su odbornici usvojili ovaj dokument. Usvojen je i dokument o naplati lokalnih prihoda za 2014. godinu.

Komentarišući Informaciju o poslovanju privrede na području opštine u 2014. godini koja je usvojena, načelnik Simić je istakao da je Derventa dobro privredno okruženje, prepoznato u RS i BiH, da je lokalna zajednica koju posjećuju ambasadori i drugi visoki funkcioneri iz zemalja u okruženju i EU te da je grehota ne spomenuti dobre stvari.

Bez rasprave su usvojene i Odluka o zapošljavanju na području opštine, broju i strukturi nezaposlenih, kao i potrebnim kadrovima za razvoj opštine, Informacija o radu nevladinih organizacija i udruženja građana na području opštine, Informacija o stipendiranju studenata i učenika u školskoj 2014/15. godini.

Izvještaj o zimskom održavanju lokalnih putnih pravaca i gradskih ulica u periodu od 15. novembra 2014. do 15. marta 2015. godine je, poslije dodatnih pojašnjenja od strane načelnika Odjeljenja za stambeno -komunalne poslove koje su tražili pojedini odbornici, je usvojen.

Veliko interesovanje i najviše polemike je izazvala Informacija o stanju u oblasti snabdijevanja električnom energijom, te o obnovi i priključenju na električnu mrežu u povratničkim naseljima. Iznesene su primjedbe na račun postavljanja stubova i problemi sa kojima se susreću u povratničkim naseljima. I načelnik Odjeljenja za opštu upravu Novak Nović je iznio pritužbe na rad derventske jedinice Elektro Doboja naglašavajući da oni ne žele prodati struju i podsjetio na probleme obezbjeđivanja struje za manifestacije na Ceru i u Pojezni, te u vrijeme oktobarskih izbora. Sjednici je prisustvovao i rukovodilac ove jedinice Darko Savić koji je odgovorio na sve primjedbe odbornika i istakao da preduzeće stoji na raspolaganju svim građanima i institucijama za bilo kakve pritužbe i primjedbe. Informacija nije dobila potrebnu većinu glasova kao ni informacija o stanju u putničkom saobraćaju i taksi prevozu na području opštine.

Odbornici su podržali imenovanje Mirjane Plisnić umjesto Siniše Jeftića za novog člana Komisije za ocjenu rada sekretara Skupštine. Komentarišući rad Skupštine u izjavi za medije, potpredsjednik Slavko Tomaš je istakao da je jedna od zanimljivijih tačaka dnevnog reda bilo izvršenje budžeta za prva tri mjeseca ove godine, naglašavajući da se budžet puni uz određene poteškoće, ali da opština u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema javnim ustanovama, socijalnim kategorijama, kreditnom zaduženju, platama radnika.

– “Ovdje imamo jednu apsurdnost da opozicija kritikuje punjenje budžeta, a odluka o prodaji nepokretnosti u svojini opštine se ne usvoji i na taj način se spriječi priliv sredstava u budžet”, rekao je Tomaš i dodao da je snabdijevanje električnom energijom na području opštine dobro, ali da vjerovatno povratnici nisu zadovoljni odnosom prema njima što su odbornici prepoznali i nisu usvojili ovu odluku.

Sjednici Skupštine opštine prisustvovalo je 28 odbornika.

Video prilog TV K3: 

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code