Kolumna Kolumna: Izbori, birački spiskovi i manipulacije brojem glasača

Kolumna: Izbori, birački spiskovi i manipulacije brojem glasača

0

img_0749_s

Svakim danom izbori su sve bliže i bliže, a ja i dalje očekujem da meni nepismenom i neukom neko objasni ove nelogičnosti i očito kršenje zakona oko biračkih spiskova.

Evo kako to izgleda: U BIH ima nešto više od 3,5 miliona stanovnika, a na biračkom spisku sa pravom glasa oko 3,3 miliona – gdje su onda djeca, umrli, osobe koje su se odrekle državljanstva?

Kao da nemamo djece, odnosno stanovnika do 18 godina, koji nemaju pravo glasa. Upoređujem podatke iz 2013. iz popisa i broj takvih osoba je negdje oko 20 posto. Ako gledamo strukturu stanovnika radi se o više od 600 hiljada ljudi koji nemaju pravo glasa.

Postavlja se pitanje „kako?“. I ja, koji nisam neki stručnjak u matematici, došao sam do računice da se gubi cifra od 400 000 ljudi. To je 400 000 listića kojima se u svako vrijeme može manipulisati. Samo onaj gore (vjerujem i poneko dole) zna koliko će takvih listića biti u Derventi. Ako rezultat bude tijesan, gdje će ti listići završiti???

Neko je davno rekao da „nije važno kako se glasa nego ko broji“. Činjenica je da je BiH jedinstven primjer u svijetu da ima gotovo isti broj stanovnika i birača. Podaci su netačni, krivotvoreni, nisu u skladu sa zakonom, a za to neko treba odgovarati….KO?

Hoće li ovo biti legalni izbori, legitimni rezultati??? Mnogo pitanja….

*ime autora poznato redakciji

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code