Vijesti Društvo “Kre.bu. 5”: Gledaćete i slušaćete

“Kre.bu. 5”: Gledaćete i slušaćete

0

Peti „Kreativni buvljak“ održaće se na Trgu oslobođenja, a kao i svake godine biće mnoštvo zanimljivih sadržaja.

derventa kre.bu 2015

Ovogodišnja manifestacija počela je već u ponedjeljak (6. aprila) kada je u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ postavljena izložba derventskih neafirmisanih slikara i fotografa. Izložbu možete pogledati još u subotu, u poslepodnevnim časovima, od 15.00 do 22.00 časa.

Centralni dio manifestacije, kao i obično, sastojaće se od improvizovane pijace na kojoj će svoje radove predstaviti umjetnici, zanatlije, kolekcionari i drugi kreativci iz Dervente, Novog Sada, Doboja, Broda i okoline. Zainteresovani će moći da pogledaju oko 20 izlagača koji će nam predstaviti svoje rukotvorine, umjetnička djela, nakite i ukrase, ali i domaće sapune, unikatne torbice i slično. Posebno zanimljiva biće radonica Skreč majstora Ljubana koji će nam pokazati „grebanje“ po gramofonskim pločama, odnosno kako on gramofon koristi kao instrument i kako nekim poznatim melodijama daje potpuno novi zvuk. Drugu zanimljivu radionicu održaće „Vile od svile“, stalni gosti manifestacije koji dolaze iz Novog Sada, a zainteresovanim će pokazati tajne žongliranja uz upečatljivi performans s vatrom. U večernjim časovima na Trgu oslobođenja (pored fontane) nastupiće beogradski instrumentalni sastav „Fish in oil“. To je bend koji spaja različite muzičke žanrove poput bluza, džeza, surfa i roka sa slobodnim improvizacijama u jedinstven i originalan zvuk.

Breceljevo „Srebrno doba“ za Derventu

Poseban gost ovogodišnjeg „Buvljaka“ biće Marko Brecelj, poznatiji kao jedan od osnivača grupe „Buldožer“ u kojoj je bio pjevač i autor najvažnijih tekstova. Nakon raspada grupe 70-ih radio je na nekoliko različitih muzičkih projekata, danas rukovodi omladinskim centrom „MKSMC“ u Kopru, a kritiku društvu ostvaruje kroz niz performansa nazvanih „Meki terorizam“. U Derventi će predstaviti „Srebrno doba“.

Potvrđeni izlagači „Kre.Bu 05“:

– D – ana torbe – unikatne, ručno rađene ženske torbice (https://www.facebook.com/pages/D-ana-torbe/601268053294241?fref=ts)

– Ana Stojnić Doboj (unikatni suveniri, motivi na drvetu, magneta, ukrasnih flašica i slično) https://www.facebook.com/ana.unikatni.radovi

– Dragana Simić – izrada nakita

– Bobana Pašalić – izrada nakita

– “Sve i svašta” – antikviteti (link)

– Handmade by Sanja – kutije za nakit, oslikavanje stakla, biljne kreme

– Milja Preradović – slike i crteži (https://www.facebook.com/pages/Milja-Preradovic-ART/198820993659180?fref=ts)

– Nikola Kulaga – fotografije

– Bojan Nikolić – crteži (link)

– Vesna Balaban – slike

– Nikola Tadić – fotografije

– Zora Pilipović – prdaleke (različite stvarčice upotrebnog karaktera)

– Skreč majstor Ljuban – radionica “grebanja” ploča po gramofonu

– Brankica Jelić Šukurma – domaći sapuni

– Dragana Janković – ukrasi za torte

– Kristalni lusteri – ručno rađeni lusteri po željama kupaca (https://www.facebook.com/LusteriKristal?fref=ts)

– Shashava mashina – torbice i nakit (https://www.facebook.com/ShashavaMashina?fref=ts)

– M Handmade – heklani nakit (https://www.facebook.com/mara.medjedovic.1?fref=ts)

– Lea – nakit (https://www.facebook.com/pages/Lea-Nakit/738122886282873?sk=info&tab=page_info)

– Ivan Živković – grafički radovi (link)

Boris Nikolić – Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code