Vijesti Privreda Krediti pospješili poslovanje firmi

Krediti pospješili poslovanje firmi

0

Milan Pavlović, direktor Investiciono-razvojne banke (IRB) RS izrazio je zadovoljstvo poslovanjem preduzeća “Novoprom” iz Modriče i “Fructa Trade” iz Dervente, kojima je ova banka odobrila ukupno sedam miliona KM kredita, navodeći da te firme predstavljaju primjer jačanja domaće privrede.

Krediti pospjesili poslovanje firmi

Preduzeće “Novoprom” dobilo je dva miliona KM za revitalizaciju u stečaju kupljene fabrike “Hemija Modriča”, a sredstva su investirana u proizvodnju miješanih đubriva kapaciteta 100 tona na osam sati i liniju za proizvodnju bitumena koji se koristi u izgradnji puteva. U ovom preduzeću kažu da su nakon preuzimanja firme “Hemija Modriča”, prije dvije godine, pored dva miliona KM dobijenih od IRB RS, investirali oko 3,2 miliona iz vlastitih izvora.

“Sa američkom kompanijom ‘Dupon’ razvili smo program polimerizovanog bitumena. Upotrebom ove vrste bitumena vijek puteva traje i do četiri puta duže nego u slučaju korištenja običnog bitumena”, kazala je Savka Ilić, tehnički rukovodilac u firmi “Novoproma”.

Prvi čovjek IRB RS je naglasio da je i cilj banke razvoj domaće privrede i jačanje proizvodnih kapaciteta, navodeći da u proizvodnji đubriva i drugim sektorima hemijske industrije ima potreba za snažnim domaćim proizvođačem kao što je “Novoprom”.

U “Novopromu” se nadaju da će tržište BiH prepoznati njihovu liniju proizvoda, te da će, s obzirom na to da jedini u BiH proizvode vrstu đubriva KAN, podmiriti 50 odsto domaće potrošnje, koja iznosi blizu 100.000 tona godišnje. Modrička firma je uz ranijih 65 zaposlila još 12 radnika od 14 na koliko se obavezala prilikom ugovaranja kredita sa IRB RS.

U kompaniji “Fructa Trade” iz Dervente, kojoj je u sklopu dvije kreditne linije odobreno pet miliona KM, zadovoljni su saradnjom sa IRB RS. Čelnici ove firme ističu da im je prvi kredit od 500.000 KM pomogao u finansiranju tekuće proizvodnje, a da će drugim kreditom vrijednim 4,5 miliona KM finansirati planirano proširenje proizvodnih kapaciteta.

“U sklopu proširenja proizvodnih kapaciteta planiramo i širenje dosadašnjeg programa na proizvodnju začina i supa i uvođenje HACCAP standarda u dijelu pakeraja”, kazao je Duško Reljić, vlasnik “Fructa Tradea”.

Ovo preduzeće zapošljava oko 60 ljudi, a u skladu sa biznis planom i kreditnim ugovorom sa IRB RS obavezalo se na zapošljavanje još 20 ljudi.

“Veoma je bitno da, pored zaštite i podsticanja domaće proizvodnje, na ovaj način iniciramo i razvoj poljoprivrednih gazdinstava, koja će se baviti prikupljanjem bilja i ostalih proizvoda za finalnu proizvodnju”, kazao je Pavlović.

IRB RS je do sada preduzećima i preduzetnicima plasirala 301,94 miliona KM.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code