Reportaže Kristina Čečavac – put do titule svjetske vicešampionke

Kristina Čečavac – put do titule svjetske vicešampionke

1

kristina-cecavac-jpg2

Zasigurno najznačajnije sportsko priznanje koje je ove godine obradovalo naše sugrađane je titula juniorske vicešampionke svijeta u kik-boksu, koju je osvojila mlada Kristina Čečavac u irskom Dablinu. Derventa se tako, nakon prošlogodišnje svjetske kik-boks bronze Danijela Topalovića, još jednom našla na mapi gradova koji imaju šampione ovog sporta. Ipak, kako to obično biva, put do završnice nije bio lak.

– Iz Dervente smo krenuli sa mnogo entuzijazma, naravno, ali nismo očekovali ovakav rezultat. Sve je to došlo kao proizvod našeg truda, rada i odricanja. Još uvijek sam uzbuđena, još uvijek imam veliku pažnju prijatelja, roditelja i rodbine, koji me podržavaju. Veoma sam srećna zbog toga, iskrena je Kristina, dodajući da joj prija pažnja koja dolazi od nastavnika i školskih drugara, ali i brojnih trenera koji su pratili njene nastupe na Svjetskom prvenstvu.

A borilačkim sportovima počela se baviti od malih nogu. Na početku je to bio tekvando, ali nakon jedne povrede i sa njom povezane pauze, zaželjela je da se bavi nečim – ekstremnijim. Tako je počela da trenira kik-boks, koji je, za razliku od tekvandoa, potpuno kontaktni sport.

– Ovaj sport je ispunio moja očekivanja, jer je iz mene, kao i mnogih drugih boraca koje sam upoznala, izvukao ono najbolje i omogućio nam, da uprkos mnogim odricanjima, vrijedno treniramo i težimo ka titulama u svojim disciplinama. Po tome se ovaj sport izdvaja, kaže Kristina.

Pripreme su trajale puna tri mjeseca, a trenirala je dva puta dnevno. Sam uspjeh još više dobija na značaju jer Kristina nije prošla potrebne završne pripreme na planini, što je naročito važno za borilačke sportove.

-Na jutarnjim treninzima radili smo na povećanju snage i kondicije, dok su naveče na red dolazili sparinzi, džakovi, fokuseri… Završne pripreme su izostale, ali je ipak ostvaren fantastičan rezultat, kaže mlada kik-bokserka, dodajući da je bilo puno razumijevanja od strane nje- nih profesora, roditelja i školskih drugara, zbog izostajanja sa časova tokom tog perioda.

Put ka svjetskom odličju započeo je na Otvorenom prvenstvu Republike Srpske i osvajanjem titule na Državnom prvenstvu BiH, da bi potom osvojila srebro na Prvenstvu Balkana, čime je Kristina osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Dablinu. Tamo je u polufinalnom meču bila bolja od Ruskinje Darije Litviak, dok je u finalu poražena od re- prezentativke Srbije i prvakinja Balkana Nađa Milijančević.

– Radi se o takmičarkama koje dolaze iz zemalja sa dugom tradicijom u ovom sportu, koje su među najboljim u svijetu. Ruskinju sam savladala lakše nego sam očekivala, uprkos nekim čudnim sudijskim odlukama, dok je Srpknja bila iskusnija i jača i zasluženo pobijedila, opisuje mlada šampionka.

Odlazak u daleki Dablin pomogla je opština Derventa, kao i nekoliko sponzora koji su joj dali podršku. Boravak u glavnom gradu Irske donio je susrete sa nekim od najjačih svjetskih sila ovog sporta.

– Bilo je veoma teško u pojedinim trenucima, jer smo došli iz male sredine i male države, tako da su nas nas smatrali autsajderima koji neće ostvariti veliki uspjeh, iskrena je Kristina.

Pred mladom kik-bokserkom je period bez učešća na većim takmičenjima, tokom kojeg će raditi na sticanju fizičke snage i iskustva na manjim turnirima. Njena dostignuća prepoznao je i Kik- boks savez Srpske, te joj dodijelio priznanje za uspjehe u 2016. godini.

B.N. – Derventa Cafe

PODIJELI

1 komentar

  1. Čestitam Kristini veliki uspeh.Derventa je oduvek imala uspešne sportaše u raznim sportovima. Biti vicešampion sveta je nešto što svaki spšortaš sanja . SREĆNO u daljem radu . Želim ti uspeh. Ako Bog da da budeš i ŠAMPION SVETA:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code