Vijesti Društvo Kvalitetnije i brže pretrage: Brojni noviteti u Službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma...

Kvalitetnije i brže pretrage: Brojni noviteti u Službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja

0

Zahvaljujući unaprijeđenom i pojednostavljenom sistemu rada Službe za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja, te dužim radnim vremenom, pacijenti odnedavno uz minimalno čekanje mogu da obave potrebne analize visokog kvaliteta.

Krajem septembra instalisan je Laboratorijski informacioni sistem, koji je kvalitet i brzinu dobijanja laboratorijskih izvještaja podigao na viši nivo. Derventski Dom zdravlja tako se svrstao među tri doma zdravlja u Republici Srpskoj sa ovim sistemom, a koji je instaliran u saradnji sa firmama „Makler RS“ Banjaluka i „Laboratorijski informacioni sistemi“ iz Beograda.

Riječ je o sistemu koji obezbjeđuje stalno praćenje svih laboratorijskih procesa od unošenja zahtjeva za ispitivanje, distribuciji uzoraka za analizu na različite analizatore, automatizovanu kontrolu rada uzoraka na analizatorima, kao i elektronsko praćenje utroška potrošnog materijala i reagenasa. Ovaj sistem omogućava i automatsko štampanje rezultata pretraga i njihovo slanje u elektronski karton pacijenta, a njime rukuje kvalifikovano osoblje od pet laboratorijskih tehničara i jednog magistra farmacije medicinskog biohemičara.

Uvođenjem ovog informacionog sistema skraćeno je vrijeme čekanja na prijemnom šalteru, jer se svi podaci o pacijentu, kao i zadate analize, dobiju iz baze podataka Fonda zdravstvenog osiguranja RS ukucavanjem matičnog broja, u odnosu na ranije ručno upisivanje u protokol. Ako se radi o analizi krvi, pacijent dobije bar kod naljepnicu sa kojom ide na punkt za vađenje krvi.

Na ovaj način pacijenti za veoma kratko vrijeme obave laboratorijske pretrage, a rezultati direktno sa aparata budu poslati u njihov elektronski karton. Time se izbjegava mogućnost greške prilikom ručnog ukucavanja rezultata. Naš cilj je obezbijediti kvalitetne usluge u što kraćem roku i time postići zadovoljstvo korisnika, tako da ćemo nastaviti da unapređujemo proces rada, uvodimo nove analize i modernizujemo opremu, rekla je rukovodilac Službe za laboratorijsku dijagnostiku, mr farmacije medicinski biohemičar, Dragana Vidojević.

Da su u proteklom periodu, pored truda, uložena i značajna sredstva kako bi rad laboratorije dostigao veoma visok nivo, potvrdio je direktor Doma zdravlja dr Mirko Šaran.

Kada su u pitanju sertifikacija, akreditacija i najnoviji standardi, smatram da smo postigli i obezbijedili skoro sve ono što podrazumijeva preciznost i vjerodostojnost, kako samog rada, tako i rezultata. Međutim, svjedoci smo da je u posljednje vrijeme, na ovim prostorima, broj privatnih laboratorija, u kojima se radi sve i gdje su pojedine usluge čak i jeftinije od istih u javnom sektoru, u stalnom porastu. Podsjetiću da se dijagnostika i kompletno liječenje zasnivaju upravo na laboratorijskim pretragama, i zato apelujemo na građane da ne rizikuju svoje zdravlje i da ukažu povjerenje nama. Nemamo ništa protiv konkurencije koja ispunjava sve kriterijume i koja je, po kvalitetu, bezbjednosti i vrsti usluga, na istom nivou na kojem je derventski Dom zdravlja, naglasio je Šaran.

Dodao je da ni rad na terenu nije zapostavljen. Uzimanje uzoraka u ambulanti u Osinji organizovano je utorkom i četvrtkom, a, ukoliko bude interesa i potrebe, pacijenti će imati priliku da daju uzorke i svakog radnog dana. Od aprila, zahvaljujući ugovoru sa mikrobiološkom laboratorijom, pacijentima je omogućena i analiza brisa grla i nosa i urinokulture sa antibiogramom.

Pacijenti koje smo zatekli u čekaonici, većinom su izrazili zadovoljstvo novim načinom rada laboratorije, a posebno dužim radnim vremenom, koje je, kako kažu, prilagođeno svima.

Kontrola kvaliteta
Služba za laboratorijsku dijagnostiku, ove godine, uspješno je prošla provođenje spoljašnje kontrole kvaliteta, u organizaciji Udruženja medicinskih biohemičara RS, koja predstavlja jedan vid državne kontrole, a u kojoj učestvuju sve javne zdravstvene ustanove. Naredne godine, u vezi spoljašnje kontrole kvaliteta RIQAS, planirano je ostvariti saradnju sa „Randox Laboratories“ iz Velike Britanije. To znači da će zaštitni znak RIQAS biti garancija kvaliteta rada i usluga u ovoj službi.

Radno vrijeme Službe
*radnim danima od šest do 18 časova,
*subotom od sedam do 13 časova,
*prijem redovnih pacijenata od 6.30 do 10 časova.
*tokom cijelog radnog vremena vrši se prijem pacijenata upućenih na hitna ispitivanja, djece, trudnica, kao i pacijenata koji na lični zahtjev žele da urade određene analize.

Dostupne primarne analize
– SE, KKS, urin, šuk, OGTT, HbA1c
– hepatogram (AST, ALT, Bilirubin ukupni, Bilirubin direktni),
– lipidogram (holesterol, trigliceridi, HDL, LDL),
– y–GT,
– LDH,
– akalna fosfataza,
– kreatin kinaza (CK),
– urea,
– kreatinin,
– klirens kreatinina,
– proteinurija,
– Na+,
– K+,
– ukupni proteini,
– albumin,
– mokraćna kisleina,
– CRP,
– željezo,
– UIBC,
– kalcijum, fosfor, magnezijum,
– PV – INR,
– fibrinogen,
– D – dimer,
– a PTT,
– Helicobacter pylori – screening test,
– stolica na okultno krvarenje.

Komercijalne analize – Ove analize ne pripadaju primarnoj zaštiti i rade se po cjenovniku odobrenom od strane Upravnog odbora ustanove
– hormoni štitne žlijezde (FT3, T3, FT4, T4, TSH),
– antitijela (anti – TG, anti – TPO),
– tumor markeri (TPSA, FPSA, CEA, Ca – 125, Ca – 15.3, Ca – 19.9, AFP),
– feritin,
– beta –HCG,
– prolaktin,
– Helicobacter pylori – kvantitativno,
– ASTO,
– RF,
– amilaze, hloridi, bikarbonati.

Sanja Nikolić – Derventski list

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code