Vijesti Privreda Lobiranjem do boljeg privrednog okruženja

Lobiranjem do boljeg privrednog okruženja

0

Načelnik opštine Milorad Simić i njegovi saradnici sastali su se sa Predragom Praštalom, predsjednikom Evropskog pokreta u BiH, prilikom njegove posjete Derventi. Razgovarali su o formiranju nove nezavisne, apolitične i anacionalne organizacije čiji će glavni cilj biti postizanje boljeg i povoljnijeg poslovnog okruženja u BiH.

DSC05596

Članovi ove organizacije će biti poslovni subjekti i lokalne zajednice, i to samo desetak najuspješnijih opština otvorenih za inovacije i saradnju sa poslovnim sektorom, od ukupno 48 lokalnih zajednica sa kojim Pokret ima potpisan memorandum o evropskom partnerstvu i saradnji.

Planirano je da partneri poslovnog lobija budu predstavnici diplomatskog kora kao i nosioci izvršne vlasti u ovoj zemlji, dok će Evropski pokret djelovati kao servis svih učesnika. Namjera je da svi zajedno utiču na usvajanje zakonskih normativa i regulativa koje će unaprijediti poslovanje i privredni sektor u cjelini. Praštalo je rekao da će krajem oktobra, u sklopu obilježavanja “Dana Evrope u BiH”, na poslovnoj konferenciji biti pokrenut projekat formiranja poslovnog lobija koji će biti službeno registrovan u januaru naredne godine, a čije bi sjedište trebalo da bude u Brčko distriktu.

Zamišljeno je da predstavnici lokalnih zajednica i direktori kompanija naizmjenično, u periodu od tri do šest mjeseci, predsjedavaju ovom organizacijom što im daje mogućnost da sami kreiraju politiku koju će voditi poslovni lobi.

“Prepoznali smo da je Derventa postala jedan od veoma značajnih poslovnih centara jer ovdje postoji preko 14 austrijskih i drugih kompanija koje uspješno posluju, što dokazuje izvanrednu sposobnost privlačenja stranih investicija. Želimo da ova opština posluži kao pozitivan primjer drugim gradovima, tako da će biti jedna od deset izabranih i nadam se da će BiH i RS dobiti obličje Dervente”, dodao je Praštalo.

Načelnik Simić je rekao da je suština funkcionisanja ovog lobija u saradnji, te da će se lokalne zajednice, iz raznih krajeva BiH, zajedno boriti da budu još bolje i razvijenije i da nauče kako postići takav cilj. Dodao je da su privredni subjekti osnovni pokretači razvoja opštine, tako da uspješno poslovanje privrede osigurava bolju budućnost, te da će Derventa rado postati član poslovnog lobija koji će doprinijeti dobrobiti svih njenih građana.

 derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code