Vijesti Privreda “Mi se još jedino nadamo vašoj pomoći”: Radnici „Unisa“ traže sastanak sa...

“Mi se još jedino nadamo vašoj pomoći”: Radnici „Unisa“ traže sastanak sa Dodikom

1

Radnici Fabrike cijevi „Unis“ juče su predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predali otvoreno pismo kojim su skrenuli pažnju na katastrofalno stanje u tom preduzeću, te na velika dugovanja koja „Unis“ ima prema radnicima.

Novinarima su poručili da nemaju od čega da žive, da u fabrici nema električne energije, a kada dođu na posao nemaju se kome obratiti jer rukovodstvo preduzeća ne dolazi na posao.

Od početka godine je stizala na kašičicu pa u novo obećanje o pokretanju proizvodnje ne vjeruju.

– Nešto je od januara mjeseca stizalo da li 300 tona, trake, po 100, 200 tona i to je prerađivano preko druge firme, rekao je Branko Rauković, član Štrajkačkog odbora, za ATV.

Direktor “Unisa” Dušan Živković je u telefonskom razgovoru poručio da radi na tome da roba stigne kako bi pokrenuli proizvodnju.

Direktor poručuje da bi roba za 20 dana, iz neke od luka u Jadranu, trebalo da stigne u Derventu. I dug za struju koji je 18 hiljada maraka će, uvjerava, da plate.

Radnici su, međutim, načuli da su dvije banke podnijele zahtjeve za stečaj, a brojni povjerioci, kažu, imaju milionska potraživanja. I plan koji je uprava prošle godine obećavala kao izlaz, ugovor sa Rusima, i dalje je na čekanju.

Pozvali su narodnog poslanika Igora Žunića da uradi sve da do sastanka sa Dodikom što prije dođe.

Pismo radnika „Unisa“ prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče Republike Srpske,

Mi, radnici „UNIS“ fabrika cijevi a.d. Derventa, obraćamo Vam se sa vapajem za pomoć, te molimo da u što hitnijem roku primite predstavnike našeg Sindikalnog odbora, kako bi ste zajednički iznašli rješenje naše dugogodišnje agonije.

Naša firma „UNIS“ fabrika cijevi a.d. Derventa od novembra 2013. godine, možemo reći je mrtva firma, koja se održava na lažnim obećanjima našeg poslodavca Gorana Tomića, koji nam godinama uliva lažne nade u spas, a spas godinama nikad ne dolazi, već sve više tonemo u ambis. Pored toga što obmanjuje i oštećuje nas radnike UNIS-a, građane Republike Srpske, on direktno nanosi štetu i samoj Republici Srpskoj ne izmirujući svoje obaveze, koje su dužni plaćati svi poslodavci pa i on.

Naš poslodavac Tomić ne samo da je obmanuo nas radnike već i skupštinu Republike Srpske, kao i Okružni privredni sud Doboj, od strane kojih je UNIS-u odobren plan operativnog i finansijskog restrukturiranja (28.04.2017. god , a potvrđen 22.08.2017.god.), kojim je UNIS-u pružena šansa za oporavak.Međutim, umjesto da krene u oporavak, prema planu koji je sam predložio, on i dalje gomila dugove (ne uplaćuje doprinose za PIO od avgusta 2017. godine, te pored ne uplaćenih doprinosa od 2006. godine prije restrukturisanja nastavlja isto.

Neto plate nam kasne, a platu dobijamo samo kada stupimo u štrajk. Zdravstvene knjižice se ne mogu ovjeriti, tek kad radnik oboli od najteže bolesti, a uglavnom to bude kasno da bi se radniku pružila šansa za oporavak, te više radnika je završilo sa smrtnim ishodom. Radnici koji su stekli uslove za penziju ne mogu se penzionisati, jer im nisu uplaćeni doprinosi za PIO (trenutno 6 radnika, a do kraja mjeseca će biti 9, neki čekaju uplatu od oktobra 2017.godine).

Takođe Vas obavještavamo da Unis nije obezbijedio repromaterijal, te u fabrici mogli bi reći da nema posla, tek toliko da radi 10-15 proizvodnih radnika, dok ostali radnici se nalaze na čekanju. Plata većem broju radnika, koji su na čekanju je od 220- 300 KM i to neredovna. Trenutno je fabrici isključena struja zbog ne plaćanja računa. Račun UNIS-a je blokiran, te sve finansije se vrše preko sestrinjskih firmi: Beomet, Granital, Agroherc, PGI itd.

Obavještavamo Vas da institucije Republike Srpske ne rade svoj posao. Mi smo se do sada obraćali inspekciji, poreskoj upravi Republike Srpske (Zori Vidović) tri puta bili kod ministra industrije i rudarstva RS Petra Đokića, ali sve bez rezultata, svi oni ili se ogluše ili se postave na stranu poslodavca. Ne tražimo da nam vjerujete, već da preko kontrolnih organa provjerite istinitost svega navedenog.

Mi se još jedino nadamo u Vašu pomoć. Vjerujemo da Vi niste upoznati sa svim ovim navedenim i vjerujemo da Vi, koji ste istinski borac za Republiku Srpsku, nećete dozvoliti ovakvo ponašanje ni jednom poslodavcu.

Još jednom Vas molimo da primite predstavnike našeg sindikalnog odbora u što hitnijem roku, kako bi zajednički iznašli rješenje naše agonije.

Ukoliko ne primite naše predstavnike, mi ćemo biti prinuđeni izaći na proteste, jer drugog rješenja nemamo”.

1 komentar

  1. Trazite pomoc od onoga koji vas je doveo u to stanje?Nazalost, vama niko ne moze pmoci.Nemoguce je boriti protiv mafije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code