Vijesti Politika Milorad Simić, intervju: Posvetiti se privredi i razvoju, a ne politici

Milorad Simić, intervju: Posvetiti se privredi i razvoju, a ne politici

0

Od 2004. godine pa sve do sada gospodin Milorad Simić, prvi je čovjek Dervente već četvrti mandat u nizu. Povodom najnovijeg priznanja “Najnačelnik 2017”, kojeg je dobio od Direkcije evropske agencije za najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope, Simić je intervju dao časopisu “Euromenadžer”.

U proteklim godinama za posebne rezultate nagrađen je najvišim priznanjima na nivou BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope. Među njima su Orden Svetog Save, titula “Najmenadžer-Najnačelnik 2013″, Najmenadžer-Najnačelnik u BIH, Jugoistočnoj i Srednjoj Evropi 2014”, Najbolji načelnik u RS za 2014, Najbolji menadžer-načelnik BiH za 2015, Načelnik decenije u RS, Najbolji načelnik u BiH u 2016.godini.

EUROMENADžER:Već 13 godina ste na funkciji načelnika opštine Derventa. Šta smatrate najvećim uspjehom u ovoj i prethodnim godinama?

NAČELNIK: Bilo je lijepih stvari, dosta tuga i puno posla. Naslijedio sam opštinu takva kakva je bila, trebalo je mnogo raditi. Moj život se sastojao od nekoliko stvari, malo prosvjeta, malo privreda, malo vlastiti biznis i malo više načelnikovanje. I sve što sam tokom toga naučio, kako voditi domaćinstvo i vlastitu firmu, u najvećoj mjeri sam prenio ovdje. Imao sam sreću da odaberem dobre saradnike jer jedan čovjek, ma kako sposoban,sam ne može postići mnogo. Ističem da je Derventa u kratkom periodu došla red razijenih opština i po mnogim parametrima može poslužiti kao primjer brojnim lokalnim zajedicma ne samo u RS nego i u BiH. Iskoračili smo prilično u odnosu na druge. Istina, daleko je to od dobroga, ali smo sigurno po mnogo čemu bolji od drugih.

EUROMENADžER:U čemu se to sve ogleda?

NAČELNIK: Danas smo otvoren grad sa modernom infrastrukturom i novoizgrađenim objektima iako smo bili najporušenija opština u proteklom ratu. Zajednica smo sa značajnim potencijalom lokalnog preduzetništva, sa velikim brojem stranih investotora i nosimo epitet sredine sa najnižom stpom nezaposlenosti u BiH. I nastojimo da to i očuvamo. Imamo dobar omjer radnik-penzioner, na 2,3 radnika je jedan penzioner.

EUROMENADžER:Izvoz je u povećanju, a budžet stabilan?

NAČELNIK: Lideri smo u izvozu na području regije sa 55,44 posto, značajno učestvujemo u izvozu RS sa oko 11 posto i u izvozu BiH sa 3,3 posto. Imamo stabilan budžet i redovno izmirujemo obaveze prema svim strukturama društva, stipendiramo studente na državnim fakultetima, vodimo brigu i materijalno pomažemo majke sa troje i više djece, penzionere, porodice poginulih boraca, socijalno ugrožene porodice….Svake godine izdvajamo sredstva za kapitalna ulaganja. Imamo najmanju stopu kreditnog zaduženja, samo 7,26 posto.

EUROMENADžER:Šta je posebno karakteristično za današnju Derventu, na što se posebno kao načelnik ponosni?

NAČELNIK: Kada sam 2004.godine došao na mjesto načelnika, razmišljao sa kako voditi opštinu. Na stranu materijalno, privreda….U jednoj tada moralno rasturenoj sredini, koju je napustio veliki broj stanovništva i gdje je bilo puno tuge, moralo se prvo raditi na poboljšanju međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Zato je moj prvi sastanak bio upravo sa vjerskim službenicima.Tim pravcem sam krenuo, tako radimo i danas. Posebno sam ponosan na visok nivo nacionalne i vjerske tolerancije što čini osnovu dobrih međuljudskih odnosa. Vjerujem da smo lokalna zajednica koja svakom pruža ruku dobrodošlice i kojoj ima prostora za sve. Tome svakako doprinosi i stabilna politička situacija na nivou opštine. Nju karakteriše dobra saradnja zakonodavne i izvršne vlasti kao i dobra saradnja sa višim nivoima vlasti, međunarodnim organizacijama, ambasadama…

EUROMENADžER: Šta nam možete reći o biznisu, dominantna je obućarska industrija…?

NAČELNIK: Nosimo epitet “Top lokalne zajednice za investiranje” u koju rado dolaze strani investitori jer ovdje nalaze pozitivno privredno okruženje. Mislim da su visok nivo otvorenosti i tolerantnosti, neposredan kontakt sa investitorima i brzina izdavanja potrebne dokumentacije za otvaranje firmi najvažniji faktori koji opredjeljuju strane investitore za svoje širenje u Derventi. Ako sva potrebna dokumenta predate ujutro, u pola osam, možete ih podići u pola tri. Jeste, dominantna je obućarska industrija. Derventa je i prije rata bila poznata po njoj, zatim su tu kompanije iz oblasti metaloprerade i veći broj iz oblasti elektronike. U Derventi, primjera radi, posluje 14 austrijskih, 11 italijanskih i četiri njemačke, a imamo i najavu dolaska novih .Uklonili smo birokratske barijere i postali pouzdan partner investitorima, kako stranim tako i domaćim.

EUROMENADžER: Kako sarađuju lokalna zajednica i privrednici?

NAČELNIK: Saradnja je veoma dobra. Uz to, visok je nivo otvorenosti i spremnosti da se novonastali problemi rješavaju zajedno. Tome u prilog ide i činjenica da smo osnovali i Privredni savjet putem kojeg ćemo još brže i trnsparentnije tražiti rješenja za aktuelne teme i planirati zajedničku saradnju. U fazi smo osnivanja Edukativnog tehničko-tehnološkog centra u kojem ćemo vršiti praktičnu obuku učenika za pojedina zanimanja. Ona su potrebna privredi, pogotovo CNC operateri, oni su veoma traženi. Svi će po završetku školovanja vjerovatno dobiti zaposlenje. Uspjeli smo da sa nadležnim ministarstvom dogovorimo i uvođenje novih programa za obrazovanje raznih profila koji po završetku školovanja, mogu dobiti posao.

EUROMENADžER:Kako se kreću izvoz, uvoz koje firme prednjače?

NAČELNIK: Derventske firme su u protekloj godini ostvarile ukupan izvoz u iznosu od 335 miliona KM, uvoz u iznosu od 233 miliona KM, a izvozimo u čak 17 zemalja svijeta. Ovdje se rade kompletni kablovi za svjetski poznate proizvođače automobila, za vojnu industriju u Evropi, videonadzori za skijališta širom svijeta, a izrađeno je ovdje i kompletno elektronsko osvjetljenje za najveći sat u Meki (Saudijska Arabija). Ne mogu da ne spomenem značajan broj domaćih privrednika u oblasti obućarstva, drvoprerade, plastičnih masa, prehrambenih proizvoda, koji izvoze u evropske zemlje. “Sanino” je itekako uspješan, stalno povećava proizvdnju, otvara nova radna mjesta, nastavlja tradiciju obućarstva u Derventi. Moramo na nivou države urediti mnoge stvari da bi se stvorili bolji uslovi za domaćeg investitora, smanjili porezi, carine…tu su i firme “Frukta trejd”, “Gatarić” ….Ovdje, ovo nije pretjerivanje, sve vri od posla. Eto u Derventi ima oko 600 privrednih subjekata. Od toga je oko tridesetak stranih, ostalo su domaći privrednici, što je značajan broj.

EUROMENADžER:Vaša opština se ubraja i među one koje su vodeće po zaposlenosti. Koliko stanovnika živi u Derventi, koliko ih radi,a koliko čeka posao?

NAČELNIK: Prema popisu koji je obavila RS u Derventi živi 25.900 stanovnika dok je to prema popisu u BiH 31.177. Na području opštine trenutno je zaposleno oko 6.300 KM. Od toga je najveći broj u prerađivačkoj industriji, oko 45 osto. U privrednoj strukturi najviše je zastuljena obućarska industrija, uglavnom je to ženska radna snaga. S obzirom da je u pitanju niskoakumulativna grana privređivanja i plate su u skladu sa tim. Što se tiče broja nezaposlenih, on se kreće oko 1.700 koliko ih sada ima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Derventi. Među prijavljenim nalazi se veliki broj pasivnih koji su tamo zbog zdravstvenog osiguranja. Na spiskovima nezaposlenih nećete naći nijednog mašinskog inžinjera. Potrebe za tim kadrovima su sve veće. Zaposlenje za dobro odabrana i tražena zanimanja nije upitno pa se i obrazovanje mora, u što većoj mjeri, tome prilagođavati. To je neminovno.

EUROMENADžER:Koliki je ovogodišnji budžet Dervente, kako se puni, da li opština i budžet imaju podsticajne mjere za biznis?

NAČELNIK:Budžet opštine u 2017. godini iznosi preko 13 miliona maraka. Ukupna kapitalna ulaganja za 2017. godinu su iznad milion KM. Opština ima podsticajna sredstva za poljoprivredu. U ovoj godini za tu namjenu planirano je izdvajanje u iznosu oko 365 hiljada maraka. U privredi je akcenat stavljen na razvoj malih i srednjih preduzeća kao i na otvaranje malih farmi u ruralnim područjima i intenziviranje poljoprivredne proizvodnje. Da dobro planiramo budžet i raspodjelu sredstava iz njega, govori i činjenica da smo jedna od tri lokalne zajednice u RS koja je dobila pozitivan finansijski izvještaj Revizije glavnog sektora, od ukupno 180 revidirani lokalnih zajednica u proteklom periodu.

EUROMENADžER:U kojoj mjeri opštinska administracija doprinosi efikasnom rješavanju zahtjeva privrednika, ali i građana? Za koje vrijeme se mogu dobiti dozvole za start u biznisu?

NAČELNIK:Organi uprave su prvenstveno servis građana i svih privrednih subjekata i njima treba da služe. Mislim da smo stvorili dobar tim saradnika koji može odgovoriti svom zadacima. Ukoliko se prilikom podnošenja zahtjeva za otvaranje firme, to sam već rekao na početku, priloži sva potrebna dokumnetacija, dozvola se može dobiti za jedan dan. To je svakako jedan od važnih faktora i to veoma motivacion za dolazak sve većeg broja investitora ovdje.

EUROMENADžER: Koji su najpoznatiji brendovi i koji bi tek trebalo da postanu?

NAČELNIK:To su, zna se, obućarska industrija i metaloprerada. U bližoj budućnosti će to svakako biti elektronika.

EUROMENADžER: Kako vidite Derventu za deset godina – najprije u realnom sektoru, ali i u pratećim djelatnostima u ruralnom razvoju?

NAČELNIK: Još je puno obaveza i zadataka pred nama u narednom periodu. Derventa bi trebalo da dobije status grada jer to po mnogim parametrima i zaslužuje. Realizacija te ideje je u toku, a radićemo i na tome da institucije regionalnog karaktera vratimo u Derventu. Cilj nam je takođe da Derventa postane mali regionalni privredni centar, a to opet podrazumijeva privlačenje investicija i nova radna mjesta. Nastojaćemo da zainteresujemo i druge ulagače, zahvaljujući raznim olakšicama.
Neću pogriješiti ako najavim da ćemo u godinama, koje su pred nama, se moći pohvaliti dolaskom u našu sredinu renomiranih i investitora koji u svojim djelatnostima predstavljaju vrhunske. A najviše ipak moramo raditi i na povećanju broja stanovnika

EUROMENADžER:U kojim se oblastima još radilo i kako dalje?

NAČELNIK: Prethodnih godina smo rekonstruisali i asfaltirali veći broj putnih pravaca u ruralnim područjima i povezali ih sa gradskim središtem. Nastavićemo i u narednom periodu da poboljšavamo infrastrukturu ruralnim dijelovima opštine. Već smo izgradili više vodovoda u ruralnim područjima i priključili ih na gradski vodovod. Trenutno je u toku izgradnja još dva vodovoda. Cilj nam je da svim stnovnicima u ruralnim područjima obezbijedimo pitku vodu. Na tome ćemo intenzivno raditi u godinma koje predstoje. Inače,u gradskom području smo realizovali velike projekte koji su zahtijevali značajna finansijska sredstva. Rekonstruisali smo ulice, rasvjetu, vodovod, kanalizaciju, izgradili, uz pomoć nadležnog ministarstva, stambene objekte za socijalne kategorije i porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide. Sa kvalitetnijom infrastrukturom moći ćemo privući i veća ulaganja, i u gradu i u selima. Dalje poboljšanje infrastrukture biće naš prioritet i u budućnosti.

EUROMENADžER: Šta je sa sportom…?

NAČELNIK: Derventa je oduvijek bila poznata kao sredina uspješnih sportista i sportskih kolektiva. I danas vodimo brigu o sportistima, a oni nas vrhunskim rezultatima uvjeravaju da sredstva nisu utrošena uzalud. Spadamo u red lokalnih zajednica koja izdvajaju pozamašna sredstva za finansiranje sportista.Mislim da smo po tome u samom vrhu i u RS i U BiH. Iz budžeta se svake godine za sportske kolektive izdvaja pola miliona KM.

EUROMENADžER: A kultura. zabavni sadražaji…?

NAČELNIK:Izdvajamo značajna sredstva i za kulturu. Ne oskudijevamo u zabavnim sadržajima, veoma su dobro osmišljeni i Dervenćani i njihovi gosti uživaju.

EUROMENADžER: Kažu da je teško biti načelnik opštine, a još teže ne biti…Kakva su Vaša iskustva?

NAČELNIK: Svaki posao ima svoju težinu i nosi veću ili manju dozu odgovornosti. Pa, kada se radi sa puno ljubavi i željom da to što uradite bude od koristi ili za dobro drugih, mladih, budućih generacija onda sve ide lakše, daje vam vjetar u leđa, pomaže da se maksimalno angažujete i u svemu tome otkrijete radosti i zadovoljstva. Moram istaći ono što je nesporna činjenica. Velika je odgovornost, a posla ima zaista puno. Ali, ako su uz vas kvalitetni i poslu posvećeni saradnici, ako istrajavaju u obavezam, a ako su neumorni – tada sve to ide nekako svojim tokom. Moji saradnici i ja, kroz timski rada, postižemo najviše što je moguće.

EUROMENADžER: Šta vam znači porodica i kolika je podrška Vašem radu?

NAČELNIK:Porodica je podrška svakom čovjeku pa tako i meni. Odatle se crpi snaga. Uz mene su svakako i prijatelji, ne bih ovo sigurno uspješno radio da nemam takvu izuzetnu podršku supruge Slobodanke, sinova Igora i Davora, snahe Gordane..A tu su i moje tri prekrasne unučice – Ivana, Milica i Lenka.

EUROMENADžER: Koji je Vaš pravi hobi – da li priroda, životinje, rad u voćnjaku…?

NAČELNIK: Volim da pročitam dobru knjigu, da radim u voćnjaku, bavim se pomalo i pčelama što me opušta. Živim na selu i ni po čemu se ne razlikujem od mojih seljana. Živim normalnim životom. I volim svojski raditi.

EUROMENADžER: Kako gledate na razvoj biznisa i ekonomije i ubuduće, hoće li se i može li se u BiH bolje živjeti?

NAČELNIK: Mislim da se može bolje živjeti. Imamo puno neiskorišćenih potencijala. Mladima moramo obezbijediti radna mjesta, uslove za zasnivanje porodice i zadržati ih u BiH. Oni treba da vjeruju da imaju perspektivu i da mogu, ako budu radili kao vani, zaraditi i ovdje. Moje mišljenje je da u BiH treba manje da se okrećemo politici, a neuporedivo više privredi i njenom razvoju i što kvalitetnijem životu.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code