Milorad Telebak: Srpskom jeziku briju Vukove brkove

0

Sinoć je u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ humorističnom besjedom „Kroz srpski sa osmijehom“ Milorad Telebak oduševio mnogobrojnu publiku.

11736903_877640412326101_813519833_n
Foto: Ivan Živković

Na njemu svojstven način, redom šala i anegdota, Telebak je uputio kritiku društvu, školama i drugim institucijama koje se prema jeziku odnose površno. Jezik dodatno opterećuje i „inflacija“ pisanja, odnosno polupismenosti koja je opasnija od nepismenosti (nekada je pisao samo onaj koji zna, dok danas pišu svi), kao i slična situacija sa jezicima koji se žele stvoriti preko noći. Opasnost za jezik je i dominacija anglicizama, ali još više smo to mi sami koji ih često nepotrebno koristimo.

Sudbina naroda (i civilizacije), smatra Telebak, vezana je za položaj jezika jer je on oruđe kulture i nauke preko kojeg se prenose sva dostignuća. Rješenje problema vidi u povratku srpskog jezika u institucije, vraćanje srbistici i izvornom, ćiriličnom pismu.

Cilj koji je postavio pred sebe, a to je približavanje jezika svima, smatra da je dobrim dijelom ispunio.

 B. Nikolić – Derventa Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code